НАДМІРНЕ СПОЖИВАННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ, ЩО МІСТЯТЬ ГЛУТАМАТ НАТРІЮ – ПРЯМИЙ ШЛЯХ ВІД НЕАЛКОГОЛЬНОЇ ЖИРОВОЇ ХВОРОБИ ПЕЧІНКИ ДО ЦИРОЗУ ПЕЧІНКИ

Автор(и)

  • О. М. Горленко

Анотація

Резюме. Вступ. Дослідження особливостей харчової поведінки у пацієнтів на неалкогольну жирову
хворобу печінки (НАЖХП) є актуальним питанням сучасної медицини для розробки ефективних профі-
лактичних заходів щодо запобігання вживання «шкідливих» харчових продуктів.
Мета дослідження. Вивчити особливості харчової поведінки хворих на неалкогольну жирову хворо-
бу печінки та у поєднанні із цирозом печінки (ЦП).
Матеріали та методи. Обстежено 56 хворих на НАЖХП. Хворих розподілено на дві групи: у 1 групу
ввійшло 30 хворих на НАЖХП, а 2 група складала 26 пацієнтів на ЦП у поєднанні з НАЖХП. Хворим прове-
дено анкетування за авторською методикою для визначення особливостей харчування.
Результати досліджень. Як вказують отримані дані, хворі 1 групи частіше вживали їжу (5–6 разів на
добу великими порціями), тоді як у пацієнтів 2-ї групи переважав 1 або 2-разовий прийом їжі, особливо
у вечірній час. Слід зауважити, що аналіз характеру переважання харчових продуктів у раціоні у хворих
обох груп був майже ідентичним, а саме – хворі частіше вживали фастфуди (гамбургери, хот-доги, карто-
пля фрі, тощо), їжу швидкого приготування (особливо макарони швидкого приготування), хлібобулочні
продукти, чіпси та сухарики, а також – продукти «китайської» кухні. Як відомо, вищеперераховані харчо-
ві продукти відносяться до категорії «сміттє-їжі», до складу яких часто добавляють харчові добавки, осо-
бливо глутамат натрію (Е 621).
Висновки. Серед хворих на НАЖХП та ЦП у поєднанні з НАЖХП переважають пацієнти з надмірною
масою тіла та ожирінням різної ступені вираженості. У хворих на НАЖХП у поєднанні із ЦП встановлено
порушення харчової поведінки, а саме – переїдання, особливо у нічний період часу та вживання їжі швид-
кого приготування, фастфуди, чіпси, до складу яких входить глутамат натрію.
Ключові слова: неалкогольна жирова хвороба печінки; цироз печінки; ожиріння; харчова поведін-
ка; глутамат натрію.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-18