РОЛЬ ЛЕПТИНУ ТА ІНШИХ АДИПОКІНІВ У ЕНЕРГЕТИЧНОМУ ГОМЕОСТАЗІ ЛЮДИНИ, РОЗВИТКУ НАДМІРНОЇ МАСИ ТІЛА ТА ОЖИРІННІ (ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ)
Анотація
Резюме. Вступ. Стаття присвячена дослідженню важливості лептину та інших адипокінів у підтрим-
ці оптимального енергетичного балансу та їхньому впливі на процеси набору надмірної маси тіла та роз-
виток ожиріння.
Мета дослідження: збір і аналіз даних вітчизняної та зарубіжної літератури щодо ролі лептину та ін-
ших адипокінів в енергетичному гомеостазі, розкриття молекулярних механізмів, за якими лептин та інші
адипокіни впливають на регуляцію апетиту та метаболізм енергії в організмі; оцінка взаємодії лептину з
іншими гормонами, та їх вплив на енергетичний обмін, клінічні наслідки порушень в роботі лептину та
адипокінів у виникненні ожиріння та визначення потенційних можливостей для лікування цього стану.
Матеріали та методи. У статті були використані наукові дослідження та клінічні спостереження, що
базуються на аналізі функцій лептину та інших адипокінів у людей. Були проведені літературний аналіз,
систематичний огляд літератури, огляд вітчизняних та закордонних дослідників. У ході дослідження ви-
користано бібліосемантичний метод і структурно-логічний аналіз.
Результати досліджень. Доведена важлива роль лептину та інших адипокінів у енергетичному ба-
лансі, розвитку надмірної маси тіла та ожирінні. Показано, що погляд на основні причинні фактори ожи-
ріння в останні роки зазнав кардинальних змін. Змінилися розуміння процесів поліфакторіального гене-
зу ожиріння, механізмів регуляції накопичення жирової тканини в організмі людини. Порушення регу-
ляції адипокінів збільшує ризик розвитку ожиріння, сприяючи підвищенню апетиту, зниженню витрат
енергії та резистентності до інсуліну. Розглянуті фази жирового обміну, різновиди ліпідів, функції адипо-
цитів, процеси регуляції їх диференціювання. Представлено два типи ожиріння, пов’язаних із розподілом
жирової тканини в організмі, їх метаболічна активність. Проаналізовано роль лептину, резистину, адипо-
нектину у метаболічних процесах, важливість співвідношення лептину до адипонектину. Наведені інші
приклади біологічно активних сполук, що мають вплив на енергетичний обмін.
Висновки. Лептин, гормон, що виробляється адипоцитами, виконує ключову роль у регулюванні апе-
титу. Зменшення чутливості до лептину може призвести до збільшення споживання їжі та, відповідно,
надмірної маси тіла. Лептин взаємодіє з іншими адипокінами, що також впливають на апетит та енерге-
тичний обмін, змінюючи споживання та витрати енергії в організмі. Розуміння цих процесів може спри-
яти розробці більш ефективних методів профілактики та лікування ожиріння, що є актуальною пробле-
мою сучасного суспільства.
Ключові слова: енергетичний баланс, жирова тканина, надмірна маса тіла, ожиріння, лептин, ади-
покіни.