ЗНАЧЕННЯ ОЛІГОСАХАРИДІВ ГРУДНОГО МОЛОКА У ВИГОДОВУВАННІ НЕМОВЛЯТ (огляд літератури)
Анотація
Вступ. Грудне молоко матері є унікальним натуральним продуктом харчування для ново-
народжених. Воно містить усі поживні речовини, які необхідні для розвитку та росту дитини протягом
перших місяців життя. Одним із важливих компонентів грудного молока є олігосахариди.
Мета дослідження. Збір і аналіз сучасних літературних даних щодо властивостей олігосахаридів та
їх впливу на стан здоров’я дитини.
Матеріали та методи. Проведений аналітичний огляд зарубіжної літератури, що висвітлює питан-
ня значення олігосахаридів грудного молока.
Результати досліджень. Олігосахариди грудного молока мають важливе значення для стану здоро-
в’я немовляти, адже володіють захисними властивостями. Вони перешкоджають адгезії патогенів і ток-
синів на слизову оболонку шлунково-кишкового тракту, що сприяє зниженню рівня прозапальних ци-
токінів і попереджає порушення цілісності стінки кишківника. Олігосахариди мають також імуномо-
ду люючу дію, яка здійснюється за допомогою складних механізмів зв’язку олігосахаридів із рецептора-
ми – лектинами.
Висновки. Олігосахариди є унікальним компонентом грудного молока. Завдяки особливостям своєї
будови вони здатні стимулювати імунну систему дитини та захищати її організм від бактеріальних і ві-
русних інфекцій.