ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ ХАРЧУВАННЯ ТА ІНШИХ ФАКТОРІВ ПОБУТУ НА ВИНИКНЕННЯ Й РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ПЕРІОДОНТИТУ СЕРЕД НАСЕЛЕННЯ ВІКОМ 25–30 РОКІВ смт ВЕЛИКИЙ БИЧКІВ

Автор(и)

  • М. О. Фера
  • О. В. Фера
  • В. М. Криванич
  • С. Б. Костенко
  • Л. М. Білищук
  • А. Р. Старенький
  • В. В. Дядюк
  • А. В. Криванич

Ключові слова:

захворюваність на періодонтит, населення віком від 25 до 30 років, тип харчування, фактори побуту, шкідливі звички (куріння, надмірне вживання алкоголю)

Анотація

Резюме. Вступ Патогенез періодонтиту має кілька важливих складових. До найважливіших належать: генетичні та екологічні фактори, компоненти способу життя та харчування, якість медичного обслуговування.
Мета дослідження: вивчити і проаналізувати вплив та взаємозв’язок між характером харчування, а також факторами побуту на виникнення та розповсюдження періодонтиту як захворювання.
Матеріали та методи. Первинний стоматологічний огляд, соціально-гігієнічне анкетування, статистично-математичний аналіз із використанням комп’ютерних програм («Microsoft Excel» (MSOf ice 2013, XP) та «STATISTICA 6,0» (Stat-SoftInc., США)).
Результати досліджень. Вивчивши фактори ризику та закономірності їх впливу на періодонт, були отримані дані щодо виникнення та розповсюдження періодонтиту в осіб віком 25–30 років серед населення смт Великий Бичків.
Висновки. Аналіз результатів анкетування та математично-статистична обробка даних дали змогу виявити фактори, які найбільше впливають на виникнення та розповсюдження періодонтиту: вживання гарячої їжі (для чоловіків: t=1,98; r=0,65; для жінок: t=2,01; r=0,47), недотримання правил гігієни ротової порожнини (для чоловіків: t=1,84; r=0,48; для жінок: t=0,81; r=0,35), шкідливі звички (для чоловіків: t=1,03; r=0,39; для жінок: t=0,67; r=0,59).

##submission.downloads##