ДІАГНОСТИЧНІ АСПЕКТИ РІВНЯ МОЛЕКУЛИ МІЖКЛІТИННОЇ АДГЕЗІЇ-1 У ДІТЕЙ ІЗ КОРОНАВІРУСНОЮ ХВОРОБОЮ ТА МУЛЬТИСИСТЕМНИМ ЗАПАЛЬНИМ СИНДРОМОМ - Козак , К. В.; Павлишин , Г. А.; Павлишин , Г. А. (Проблеми клінічної педіатрії, 2025)
Резюме. Вступ. Молекула міжклітинної адгезії-1 (ICAM-1) є маркером судинного ураження, рівень якої підвищується під час запальних процесів. У дорослих пацієнтів із COVID-19 спостерігається достовірне збільшення ICAM-1, а тяжкий перебіг захворювання асоціюється з його найвищими значеннями. Однак роль ICAM-1 у патогенезі COVID-19 та мультисистемного запального синдрому (MIS-C) у дітей залишається недостатньо вивченою. Мета дослідження: визначення особливостей рівня ICAM-1 у дітей із COVID-19 та MIS-C, аналіз віково-статевих відмінностей і встановлення діагностичного порогового значення. Матеріали та методи. У дослідження включено 200 дітей із коронавірусною хворобою (легкий перебіг − 106, середньої тяжкості – 72, тяжкий – 22) та 40 дітей із MIS-C. Рівень розчинного ICAM-1 визначали методом ELISA із застосуванням тест-системи Elabscience® Human ICAM-1/CD54 (Catalog No: E-EL-H6114). Результати досліджень. Рівень ICAM-1 у дітей із MIS-C був достовірно вищим порівняно з групою з легким перебігом COVID-19: 3,22 (2,57; 4,33) нг/мл проти 2,45 (1,91; 2,96) нг/мл (p<0,05). Вік пацієнта виз начав тяжкість COVID-19, тоді як для MIS-C провідним чинником був рівень ICAM-1: підвищення на 1 нг/мл збіль шувало ймовірність розвитку MIS-C майже вдвічі (ВШ=1,97). Рівень ICAM-1 >2,99 нг/мл виявився діагнос тично значущим для MIS-C (AUC=0,735, p=0,006). Висновки. Отже, у дітей із MIS-C спостерігається значне підвищення ICAM-1, що відображає активацію ендотелію та інтенсивну запальну відповідь. Встановлене порогове значення ICAM-1 може слугувати додатковим параклінічним маркером для діагностики MIS-C.