ОСОБЛИВОСТІ ОБМІНУ АМІНОКИСЛОТ У ДІТЕЙ ІЗ ГОСТРИМИ РЕСПІРАТОРНИМИ ВІРУСНИМИ ІНФЕКЦІЯМИ - Horlenko , O. M.; Boysak , I. M.; Tomey , A. I. (Проблеми клінічної педіатрії, 2025)
Резюме. Вступ. У дітей при ГРВІ можуть спостерігатися різноманітні ознаки під час планового медогляду, зокрема випадкове виявлення аномальних показників функції печінки, порушення обміну амінокислот, жовтяниця або гепатомегалія внаслідок дисфункції гепатобіліарної системи. Мета дослідження. Дослідити та проаналізувати стан амінокислотного обміну при гострих респіраторних вірусних інфекціях у дітей. Матеріали та методи. Досліджувана група складала 60 дітей із діагнозом ГРВІ та ідентифікованою аденовірусною інфекцією, які перебували на стаціонарному лікуванні в ОКІЛ КНП «Центр легеневих хвороб» Закарпатської обласної ради. Досліджувалися замінні амінокислоти (аланін і гліцин), незамінні (триптофан, метіонін, фенілаланін) та умовно незамінна амінокислота – тирозин. Результати досліджень. Нами було проведено дослідження амінокислотного складу сироватки крові у дітей. Досліджувалися замінні амінокислоти (аланін та гліцин), незамінні (триптофан, метіонін, фенілаланін) та умовно незамінна амінокислота – тирозин. Рівні всіх досліджуваних амінокислот коливалися в межах референтних величин і мали достовірні відмінності порівняно з даними контрольної групи, зокрема: аланін (294,65±64,68 проти 430,27±55,81 мкмоль/л у контрольній групі, р1<0,001); гліцин (228,62±47,65 проти 315,38±43,28 мкмоль/л, р1 < 0,001); триптофан (39,74±10,53 проти 57,48±7,11 мкмоль/л, р1<0,001); метіонін (19,04±3,33 проти 26,25±4,19 мкмоль/л, р1<0,001); фенілаланін (46,47±8,80 проти 56,40±6,93 мкмоль/л, р1<0,001); тирозин (47,03±5,86 проти 60,35±5,18 мкмоль/л, р1<0,001). Висновки. Проведені дослідження виявили рівні амінокислот у межах референтних величин у дітей із ГРВІ, але з достовірними зниженнями значень порівняно з даними контрольної групи.