РЕЗУЛЬТАТИ НОВОНАРОДЖЕНИХ ПІСЛЯ КЕСАРЕВОГО РОЗТИНУ З РІЗНИМИ ВИДАМИ АНЕСТЕЗІЇ ТА ФІЗІОЛОГІЧНИХ ПОЛОГІВ: АНТРОПОМЕТРИЧНІ, БІОХІМІЧНІ ТА КЛІНІЧНІ ПОКАЗНИКИ - Горленко , О. М.; Іваньо , В. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2025)
Резюме. Вступ. Питання процесів адаптації у немовлят є важливою проблемою у подальшому розвиту. Шляхи народжуваності, використання хірургічних методів і виду анестезії мають важливі впливи на постнатальні показники. Мета дослідження. Проаналізувати відмінності у неонатальній адаптації між дітьми, народженими шляхом фізіологічних пологів, кесаревого розтину під загальною та спінальною анестезією. Матеріали та методи. Проведено порівняльний аналіз трьох груп новонароджених: плановий кесарів розтин із загальною анестезією та ШВЛ (n=49), плановий кесарів розтин зі спінальною анестезією (n=48), фізіологічні пологи (n=53). Оцінювали антропометричні характеристики, біохімічні параметри крові, показники за шкалами Апгар і NACS. Результати досліджень. Антропометричні параметри не виявили статистично значущих відмінностей між групами (p>0,05). Біохімічні показники засвідчили підвищений рівень креатиніну та знижені концентрації глюкози у групі кесаревого розтину під загальною анестезією (p<0,05). Рівень загального білка та сечової кислоти був нижчим у новонароджених після кесаревого розтину порівняно з дітьми після фізіологічних пологів (p<0,05). Оцінка за шкалами Апгар і NACS підтвердила кращу адаптацію дітей, народжених природним шляхом (p<0,001). Висновки. Метод розродження та вид анестезії впливають на ранню адаптацію новонароджених. Фізіологічні пологи асоціюються з більш сприятливими біохімічними та клінічними показниками у перші години та добу життя.