НЕЙРОПСИХОМЕТРИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПРИ ДИСБІОЗІ ТОВСТОЇ КИШКИ У ХВОРИХ НА ЖОВЧНОКАМ’ЯНУ ХВОРОБУ ПРИ МЕТАБОЛІЧНОАСОЦІЙОВАНІЙ ЖИРОВІЙ ХВОРОБІ ПЕЧІНКИ ТА МОЖЛИВОСТІ ЇХ КОРЕКЦІЇ - Сірчак , Є. С.; Сірчак , С. С.; Дубовенко , Д. О. (Проблеми клінічної педіатрії, 2025)
Резюме. Вступ. Поширеність як неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП), так і жовчнокам’яної хвороби (ЖКХ) зростає в розвинених країнах, що збігається з епідемією ожиріння та метаболічного синдрому. Мета дослідження. Оцінити особливості нейропсихометричних порушень при дисбіозі товстої кишки (ДТК) у хворих на ЖКХ при НАЖХП/метаболічно-асоційованій жировій хворобі печінки (МАЖХП) та їх динаміки на фоні комплексного лікування. Матеріали та методи. Нами обстежено 84 хворих із ЖКХ при МАЖХП. Хворих розподілено на дві групи залежно від методу лікування: в І групу (n=40) ввійшли пацієнти на ЖКХ при МАЖХП, які крім базисної терапії (БТ) додатково отримували препарат вітаміну В6 та магнію; ІІ група (n=44) хворих окрім БТ додатково отримували препарат вітаміну В6, магнію у поєднанні із мелатоніном протягом 1-го місяця. До та після проведеного лікування хворим проведена оцінка кількісного та якісного складу мікрофлори товстої кишки (ТК), а також виконано нейропсихометричне тестування. Результати досліджень. У хворих на ЖХК при МАЖХП встановлено зменшенням кількості біфідо- та лактобактерій, а також E.coli з нормальними ферментативними властивостями, що супроводжувалося збільшенням числа патогенної та умовно-патогенної мікрофлори у фекаліях (гемолітичної форми E.coli, Enterobacter, Citrobacter, Staphylococcus, Clostridium, грибів роду Candida, а також Klebsiella). Результати психометричного тестування свідчать про когнітивний дефіцит, зниження па’яті, порушення здатності щодо концетнтрації, а також тривожні розладу переважно мінімального та середнього ступеня вираженості у хворих із ЖКХ при МАЖХП. Комплексна терапія із використанням пробіотика у поєднанні з препаратом, до складу якого входить вітамін В6, магній і мелатонін є ефективним методом лікування даних пацієнтів. Висновки. У хворих із ЖКХ при МАЖХП встановлено зміни когнітивної сфери, а також психоемоційного стану, що виникають на фоні виражених дисбіотичних зміни товстої кишки. Комплексна терапія із використанням пробіотичного засобу у поєднанні із препаратом, до складу якого входить вітамін В6, магній і мелатонін є ефективним методом для корекції не лише кількісного та якісного складу мікрофлори ТК, але також сприяє зменшенню ознак когнітивного дефіциту та нормалізує психоемоційну сферу при ЖКХ у хворих на МАЖХП.