ЕЛЕКТРОКАРДІОГРАФІЧНІ ПАТЕРНИ ГОСТРОЇ ОКЛЮЗІЇ КОРОНАРНИХ АРТЕРІЙ - Росул , М. М.; Іваньо , Н. В.; Корабельщикова , М. О. (Проблеми клінічної педіатрії, 2025)
Резюме. Вступ. Гострий інфаркт міокарда (ІМ) залишається провідною причиною смертності та захворюваності у всьому світі й вимагає своєчасної діагностики та проведення відповідної тактики лікування. Мета дослідження: звернути увагу фахівців на патерни, які за відсутності підйому сегмента ST на електрокардіограмі (ЕКГ) можуть відображати оклюзію коронарної судини. Матеріали та методи. Аналіз даних літературних джерел щодо результатів існуючих досліджень синдромів і патернів, які вважаються еквівалентом гострого інфаркту міокарда (ІМ) із підйомом сегмента ST (STEMI). Результати досліджень. Понад 25% гострих оклюзій коронарних артерій не відповідають традиційним ЕКГ критеріям гострого ІМ з елевацією сегмента ST, що призводить до затримки реваскуляризації та пов’язано з підвищеною смертністю. Синдроми Велленса, де Вінтера, патерн Аслангера та ЕКГ-патерн при ураженні стовбура лівої коронарної артерії, згідно з проведеними дослідженнями, є гострими коронарними синдромами високого ризику, їх своєчасне виявлення має важливе діагностичне та прогностичне значення. Зміни на ЕКГ, які супроводжують дані синдроми і патерни, на жаль, часто недооцінюються лікарями, оскільки більшість практикуючих лікарів керуються класичним алгоритмом діагностики гострого коронарного синдрому. Проте вони вважаються еквівалентом гострого ІМ із підйомом сегмента ST і вказують на гостру коронарну оклюзію, що вимагає негайної реперфузії. Висновки. Розпізнавання ЕКГ-патернів (за відсутності підйому сегмента ST), які можуть бути пов’язані з повністю закупореною судиною за даними коронароангіографії, є потенційно клінічно важливим і дозволить вчасно провести ранню реваскуляризацію та реперфузію у даної когорти хворих і покращити їх прогноз.