СУЧАСНІ МЕТОДИ НЕІНВАЗИВНОЇ ОЦІНКИ МЕТАБОЛІЧНО АСОЦІЙОВАНОЇ СТЕАТОТИЧНОЇ ХВОРОБИ ПЕЧІНКИ У ДІТЕЙ - Пушкаренко , О. А.; Томей , А. І.; Динник , О. Б.; Калій , В. В.; Ленченко , А. В.; Сочка , Н. В.; Машика , В. Ю. (Проблеми клінічної педіатрії, 2025)
Резюме. Вступ. Метаболічно асоційована стеатотична хвороба печінки (МАСХП) у дітей є актуальною проблемою сучасної педіатрії через зростання її поширеності, пов’язаної з ожирінням та метаболічними порушеннями. Своєчасна діагностика захворювання потребує застосування неінвазивних методів, серед яких важливу роль відіграє ультразвукова стеатометрія для кількісної оцінки жирової інфільтрації печінки. Додаткове використання метаболічних маркерів дозволяє підвищити точність оцінки стану печінки та ризику прогресування патології. Мета дослідження – оцінка поширеності та стадіювання МАСХП серед підлітків з надмірною масою тіла за допомогою неінвазивних методів діагностики, а також аналіз метаболічних кореляцій та ефективності втручань, спрямованих на зміну способу життя. Матеріали та методи. До дослідження було включено 42 дитини віком 12–18 років з надмірною вагою. Діагностику МАСХП проводили за допомогою ультразвукової стеатометрії, зсувно-хвильової еластографії та біохімічних показників функції печінки. Кореляційний аналіз проводився для оцінки метаболічних факторів, включаючи ІМТ, ліпідний профіль, інсулінорезистентність (індекс HOMA) та рівень мікроелементів. Було впроваджено шестимісячну програму корекції способу життя, що включала модифікацію дієти, регулювання фізичної активності та психологічну підтримку. Проводився моніторинг змін ступеня стеатозу та метаболічних показників до та після. Результати досліджень. На початковому етапі у 88% учасників виявлено МАСХП, з них 52,4% – стадії S1, 35,7% – стадії S2 і 11,9% – стадії S3. У жодного пацієнта не було виявлено фіброзу. Стеатоз I стадії був безсимптомним, тоді як II і III стадії були пов’язані з порушенням метаболізму, інсулінорезистентністю та дефіцитом мікроелементів. Після втручання спостерігалося значне зменшення накопичення печінкового жиру, при цьому коефіцієнт ослаблення зменшився на 40%. У пацієнтів зі стадією S3 відзначено покращення рівня тригліцеридів, чутливості до інсуліну та нормалізацію печінкових ферментів. Висновки. Стеатометрія є ефективним неінвазивним методом діагностики ранньої стадії МАСХП. Втручання на рівні стилю життя, включно з корекцією дієти, фізичною активністю та психологічною підтримкою значно покращують стан печінки та метаболічні параметри у підлітків. Раннє виявлення та лікування МАСХП мають вирішальне значення для запобігання прогресуванню захворювання та пов’язаних із ним метаболічних ускладнень у дорослому віці.