КОМПЛЕКСНИЙ АНАЛІЗ КЛІНІКО-ЛАБОРАТОРНИХ МАРКЕРІВ ПРИ ЦИРОЗІ ПЕЧІНКИ РІЗНОЇ ЕТІОЛОГІЇ - Прилипко , Л. Б.; Турянчич , Н. О.; Дудла , О. П. (Проблеми клінічної педіатрії, 2025)
Резюме. Вступ. Цироз печінки залишається однією з провідних причин захворюваності та смертності у світі, зумовлюючи значне зниження якості життя та потребує тривалої медичній допомоги. Актуальність вивчення цього стану зумовлена його прогресуючим перебігом, багатофакторною етіологією та недостатньою ефективністю наявних методів патогенетичної терапії. Мета дослідження: проведення порівняльного аналізу клініко-лабораторних ознак цирозу печінки різної етіології: алкогольної, вірусної та аутоімунної. Матеріали та методи. У дослідження включено 85 пацієнтів, розподілених на три групи відповідно до етіологічного чинника. Проаналізовано показники загального та біохімічного аналізу крові, коагулограми, а також оцінено клінічні симптоми. Результати досліджень. Клінічно аутоімунний цироз супроводжувався більш частими проявами жовтяниці, асциту та печінкової енцефалопатії. Встановлено, що у пацієнтів з аутоімунним цирозом печінки спостерігаються суттєві зміни в гемограмі: зниження рівнів еритроцитів, гемоглобіну та тромбоцитів, що свідчить про системний характер ураження кровотворної тканини. Цитолітичний синдром був найвиразнішим при аутоімунному цирозі, що патогенетично пояснюється інтенсивним імунозалежним некрозом гепатоцитів. Холестатичний синдром також був максимально вираженим у цій групі, про що свідчить статистично значиме підвищення рівнія загального білірубіну та ГГТФ. У пацієнтів із вірусним цирозом відзначався найнижчий рівень загального білка, що вказує на суттєвіше зниження білковосинтетичної функції печінки. Показники коагулограми характеризувались найгіршою динамікою у пацієнтів з аутоімунним цирозом, що може бути пов’язано як із масивним ураженням паренхіми, так і з дефіцитом вітаміну K унаслідок холестазу. Висновки. Аутоімунний генез цирозу печінки характеризується агресивнішим перебігом із глибшими порушеннями функціональних можливостей печінки порівняно з алкогольним і вірусним.