ОСОБЛИВОСТІ ЗМІНИ РІВНЯ ВІТАМІНУ D3 У ДІТЕЙ ІЗ РОЗЛАДАМИ АУТИСТИЧНОГО СПЕКТРА ПРИ НЕАЛКОГОЛЬНІЙ ЖИРОВІЙ ХВОРОБІ ПЕЧІНКИ, МОЖЛИВОСТІ КОРЕКЦІЇ КОМПЛЕКСНИМ ПРОБІОТИЧНИМ ЗАСОБОМ - Орос , М. М.; Сорока , Л. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2025)
Резюме. Вступ. Серед захворювань печінки неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) є епідемією світового масштабу, що вражає близько 25% дорослих і 8% дітей у західних країнах. Мета дослідження. Вивчити особливості зміни рівня вітаміну D3 у сироватці крові на тлі дисбіозу товстої кишки та їх динаміку при комплексному лікуванні із використанням пробіотичного засобу у дітей із розладами аутистичного спектра (РАС) та порушенням мовленнєвого розвитку (ПМР) при НАЖХП. Матеріали та методи. У дослідження включено 96 дітей із НАЖХП із РАС і ПМР. Дітям визначено рівень вітаміну D3 та оцінено ступінь дисбіозу товстої кишки. Дітей із НАЖХП і РАС із ПМР розподілено на дві клінічні групи: до І групи (n=50) включили дітей, яким призначено препарат, що в 1 таблетці містить не менше 108 життєздатних бактерій Lactobacillus reuteri DSM 17938 та 10 мкг (400 МО) вітаміну D3. Дітям із ІІ групи (n=46) призначено препарат, до складу якого входить лише Lactobacillus reuteri DSM 17938. Результати досліджень. Виявлено більшу ефективність щодо динаміки дисбіотичних змін у дітей на НАЖХП із РАС і ПМР саме пробіотичного засобу, до складу якого входить також і вітамін D3. У І групі обстежених після лікування встановлено достовірне збільшення дітей із відсутністю дисбіотичних змін (на 7,2 % – р<0,05), що супроводжувалось зменшенням кількості дітей із ІІ ст. дисбіозу товстої кишки (на 12,4 % – р<0,05). До лікування в обох групах дітей встановлено недостатність вітаміну D3 у сироватці крові. Проведена терапія із застосування пробіотичного засобу, що містить також вітамін D3, сприяла достовірному збільшенню даного вітаміну у дітей після місячного курсу терапії (на 18,2±0,8 нг/мл), тоді як у дітей ІІ групи суттєвих змін у його рівні не визначено. Висновки. У 52,1 % дітей, хворих на НАЖХП з РАС і ПМР, виявлено непереносимість лактози (С/С тип поліморфізму гену МСМ6). Призначення проіботичного комплексу, що містить Lactobacillus reuteri Protectis та вітамін D3, є ефективним методом для нормалізації не лише дисбіодичних змін, а й для збільшення рівня вітаміну D3 у сироватці крові у дітей на НАЖХП із РАС і ПМР.