КЕСАРІВ РОЗТИН ПРИ ДОНОШЕНІЙ ВАГІТНОСТІ: ВІДДАЛЕНІ НАСЛІДКИ ДЛЯ МАТЕРІ Й ДИТИНИ - Korchynska , O. O.; Shumilina , T. R. (Проблеми клінічної педіатрії, 2025)
Резюме. Вступ. Кесарів розтин (КР) є однією з найпоширеніших акушерських операцій у світі з тенденцією до зростання. В Україні, як і в багатьох країнах, спостерігається збільшення частоти КР, що викликає занепокоєння через можливі віддалені наслідки для матері і доношеного новонародженого. Незважаючи на ефективність кесаревого розтину в запобіганні гострим ускладненням під час пологів, існує потреба в оцінці його довгострокового впливу на здоров’я матері та дитини. Мета дослідження. Вивчити віддалені наслідки кесаревого розтину при доношеній вагітності для матері й новонародженого, а також систематизувати сучасні дані щодо впливу КР на здоров’я у довгостроковій перспективі. Матеріали та методи. У дослідженні використано методи бібліографічного та контент-аналізу наукових джерел, порівняльного аналізу і синтезу інформації, із пріоритетом на масштабні огляди, метааналізи та рандомізовані дослідження останніх п’яти років, що висвітлюють частоту КР та його віддалені наслідки для матері й дитини. Результати досліджень. Віддалені наслідки кесаревого розтину у матерів включають підвищений ризик формування внутрішньоматкових спайок і рубцевих змін, збільшення частоти інфекційних ускладнень (ендометрит, інфекції сечовивідних шляхів), тромбоемболічних подій, порушень менструального циклу, хронічного тазового болю, зниження фертильності, післяпологової депресії та хронічної втоми. У новонароджених, що з’явилися на світ шляхом КР, частіше спостерігаються алергічні захворювання, респіраторні інфекції, порушення функції травлення, надмірна маса тіла, порушення імунної відповіді, проблеми зі сном і когнітивні відхилення. Ці фактори знижують якість життя і потребують подальшого медико-соціального моніторингу. Висновки. 1. Кесарів розтин при доношеній вагітності асоціюється з підвищеним ризиком внутрішньоматкових спайок, інфекційних ускладнень, тромбоемболій, порушень менструального циклу, зниження фертильності та психологічних розладів у матері. 2. У доношених новонароджених після кесаревого розтину частіше трапляються алергічні хвороби, респіраторні інфекції, порушення травлення, надмірна маса тіла, порушення сну та когнітивні порушення. 3. Необхідний обґрунтований підхід до планування кесаревого розтину, а також раннє виявлення і профілактика ускладнень у матері й дитини з метою покращення їхнього довгострокового здоров’я.