ВПЛИВ ЗМІНИ РІВНЯ ВІТАМІНІВ ГРУПИ В ТА D3 НА ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН ВЕРХНІХ ВІДДІЛІВ ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ ТА ГЕПАТОБІЛІАРНОЇ СИСТЕМИ У ВІКОВОМУ АСПЕКТІ ТА НАДМІРНІЙ ВАЗІ ТІЛА - Горленко , О. М.; Сірчак , Є. С.; Архій , Е. Й.; Бедей , Н. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2025)
Резюме. Вступ. Оцінка зміни рівня вітамінів групи В та D3 у осіб із надмірною вагою тіла на різних етапах розвитку організму є актуальним і не до кінця вивченим питанням у медицині. Мета дослідження. Вивчити вплив зміни рівнів вітамінів В та D3 у сироватці крові у дітей та дорослих із надмірною вагою тіла (НВТ) на особливості ураження верхніх відділів (ВВ) шлунково-кишкового тракту (ШКТ) і гепатобіліарної системи (ГБС). Матеріали та методи. Проведено комплексне обстеження 50 дітей і 50 дорослих із НВТ. У 1 групу (n=50) увійшли діти з НВТ, а 2 групу склало 50 дорослих із НВТ та ураженням органів травлення. У контрольну групу 1 (К-1) ввійшло 20 дітей відповідного віку. У контрольну групу 2 (К-2) ввійшло 20 практично здорових осіб. Обстеженим визначено рівні вітамінів групи В (В1, В6, В9, В12) та D3 у сироватці крові. Результати досліджень. У дитячому віці при НВТ достовірно частіше діагностовано ураження ВВ ШКТ, тоді як у дорослих виявлено достовірне збільшення частоти ураження ГБС. У дітей (1 група) встановлено дефіцит рівня вітаміну D3 (достовірне його зменшення до 17,5±0,4 нг/мл при нормі 42,8±1,3 нг/ мл у К-1 групи – p<0,001). Рівень вітамінів В1 та В6 у сироватці як у дітей, так і в дорослих був меншим за такі дані у контрольних груп. Проте більш виражені відхилення від норми діагностовано серед дорослих. У дорослих осіб із НВТ діагностовано достовірне зменшення вітаміну В9 (до 3,5±0,8 нг/мл при нормі 15,3±1,8 нг/мл у К-2 групи – p<0,001). Висновки. У обстежених із НВТ виявлено відмінність між характером ураження органів травлення залежно від віку пацієнтів, а саме – у дітей переважає функціональна патологія ВВ ШКТ та ГБС, тоді як серед дорослих частіше виявлено запальні та виразкові ураження ВВ ШКТ, а також формування метаболічно-асоційованої жирової хвороби печінки та жовчнокам’яна хвороба. У дітей із НВТ встановлено дефіцит вітаміну D3 в організмі, тоді як у дорослих – лише його недостатність. У обстежених як дитячого, так і дорослого віку виявлено зниження рівнів вітаміну В1 та В6 у сироватці крові, тоді як значне достовірне зниження рівнів вітаміну В9 та В12 діагностовано лише серед дорослих осіб із НВТ. Зниження та дефіцит вітамінів групи В та D3 в організмі корелює із ураженням ВВ ШКТ та ДЖВШ незалежно від віку обстежених пацієнтів.