ОСОБЛИВОСТІ КОРЕКЦІЇ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ГАСТРОІНТЕСТИНАЛЬНИХ РОЗЛАДІВ У ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ - Горленко , О. М.; Коссей , Г. Б. (Проблеми клінічної педіатрії, 2025)
Резюме. Вступ. Функціональні гастроінтестинальні розлади (ФГІР) є поширеною патологією серед дітей. ФГІР пов’язані з будь-якою комбінацією певних функцій: моторика, порушення вісцеральної гіперчутливості, змінені слизова оболонка й імунні функції, зміна кишкової мікробіоти, змінена робота центральної нервової системи. Мета дослідження. Підвищити ефективність діагностики і лікування функціональних розладів травлення у дітей раннього віку на підставі вивчення особливостей клінічного перебігу, оцінки окремих показників білкового обміну та розробки сучасних принципів корекції з використанням фітопрепаратів. Матеріали та методи. Проведено клінічне спостереження за 131 дитиною віком від 4 до 22 місяців, які мали прояви функціональних гастроінтестинальних розладів. Обстежуваний контингент дітей був розділений на три групи: 1 група – діти, яким як доповнення до базового лікування проводилася фітокорекція, 2 група – ті, які отримували лише базове лікування ФГІР, 3 група – діти, яким проводилася тільки фітокорекція. Результати досліджень. Встановлено, що найчастішими проявами функціональних гастроінтестинальних розладів були: регургітація, кольки немовлят і функціональні закрепи. Після проведення лікування спостерігалося статистично достовірне (p<0,01) зникнення ознак метеоризму та зменшення кількості дітей із больовим синдромом у всіх трьох обстежених групах. Статистично достовірне підвищення апетиту було виявлено тільки у дітей 1 (p<0,01) та 3 групи (p<0,05). У всіх обстежених групах спостерігалося зменшення кількості дітей, які страждали на закрепи, але в 1 групі достовірність таких змін була найвищою і склала (p<0,01) у 2 та 3 групі (p<0,05). Достовірне (р<0,01) зменшення кількості дітей із диспротеїнемією виявлено тільки в 1 групі – з 43 (57,5±5,7%) до 24 (30,6±5,4%). У 1 та 2 групах було виявлено достовірне (p<0,01) зростання рівня загального білка: з 57,5±0,5 г/л до 61,2±0,5 г/л у 1 групі та з 58,2±0,8 г/л до 62,3±0,7 г/л у групі, в 1 групі, крім того, виявлено статистично достовірне (p<0,05) збільшення рівня альбумінів (з 48,6±0,7% до 52,3±0,8%) та достовірне (р<0,01) зниження рівня глобулінів із 51,4±0,6% до 47,7±0,5%. Висновки. У клінічній картині функціональних гастроінтестинальних розладів у обстежуваного контингенту дітей домінують: регургітація – у 70 дітей (53,4%), кольки немовлят – у 36 дітей (27,5%), функціональні закрепи – у 25 дітей (19,1%). Ці зміни типово виникають на фоні порушення перетравлювання харчових інгредієнтів та поєднуються з гіпопротеїнемією, диспротеїнемією, характерними змінами у копрограмі. Найкраща ефективність лікування досягається при комбінації традиційних медичних препаратів із фітопрепаратом Бебівіта «Для покращення травлення».