СТАН СКЛАДОВИХ ФЕРМЕНТАТИВНОЇ ТА ГОРМОНАЛЬНОЇ ЛАНОК ГОМЕОСТАЗУ ГЕПАТОБІЛІАРНОЇ СИСТЕМИ У ДІТЕЙ ПРИ ГРВІ - Горленко, О. М.; Бойсак , І. М. (Проблеми клінічної педіатрії, 2025)
Резюме. Вступ. У клінічній практиці в дітей із ГРВІ часто спостерігається підвищення активності печінкових ферментів у сироватці крові. Однак епідеміологічні дані щодо частоти ураження печінки, ідентифікації вірусів та факторів ризику в дітей і підлітків із ГРВІ є дуже обмеженими. Мета дослідження. Дослідити стан складових ферментативної та гормональної ланки стану гепатобіліарної системи у дітей при ГРВІ. Матеріали та методи. Дослідження здійснювалося на базі КНП «ОКІЛ» Закарпатської обласної ради. Було сформовано три групи дітей із діагнозом РВІ: 1-а група – лікування за допомогою оптимізованої терапії (n=60), 2-а група – лікування за допомогою базової терапії (n=55). Для порівняльної характеристики отриманих даних було створено 3-ю групу – контрольну (n=26). Результати досліджень. У обох групах спостерігається підвищення рівня ферментів a-амілаза (67,35±22,14 та 65,37±23,22Од/л) відповідно по групах із достовірними відмінностями з даними контрольної групи 38,71±9,66 Од/л), при р1<0,001; р2<0,001), ліпази (71,16±21,02 та 69,53±20,93 Од/л) відповідно по групах із достовірними відмінностями з даними контрольної групи 44,05±7,3 Од/л), при р1<0,001; р2<0,001) та гормону гастрину (9,47±4,62 та 9,31±4,39 пмоль/л відповідно по групах із достовірними відмінностями з даними контрольної групи 4,25±0,72 пмоль/л, при р1<0,001; р2<0,001). Рівень жовчних кислот представлений на нижньому рівні референтних величин (2,62±1,01 та 2,85±1,18 мкмоль/л відповідно по групах із достовірними відмінностями з даними контрольної групи 5,38±0,96 мкмоль/л, при р1<0,001; р2<0,001). Рівні панкреатичної еластази та гормонів травного тракту (соматостатину, холецистокініну) варіюють у межах референтних величин. Висновки. За нашими даними, зв’язок досліджуваних показників із клінічними ознаками спостерігався в таких кореляційних комунікаціях: соматостатину з нежитем, гастрину з нежитем і блюванням та жовчних кислот із симптомом блювання.