МОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ ТОВСТОЇ КИШКИ У ХВОРИХ ІЗ СИНДРОМОМ ПОДРАЗНЕНОЇ ТОВСТОЇ КИШКИ ТА АБДОМІНАЛЬНИМ ОЖИРІННЯМ - Ференц , І. М.; Ференц , І. М. (Проблеми клінічної педіатрії, 2025)
Резюме. Вступ. Синдром подразненого кишечника (СПК) – хронічне функціональне захворювання, що проявляється болем у животі та зміною акту дефекації. СПК переважно вражає молодих людей, особливо жінок і створює величезне навантаження на життя та економіку суспільства. Мета дослідження. Вивчити морфологічні зміни слизової оболонки товстої кишки у хворих із СПК на тлі абдомінального ожиріння. Матеріали та методи. Дослідження включало 84 пацієнтів із клінічно верифікованим діагнозом СПК. Пацієнтів розподілено на групи залежно від форми СПК (із діареєю – СПК-Д, із закрепами – СПК-З) та наявності ожиріння, а саме: група пацієнтів з СПК із діареєю (СПК-Д) без ожиріння (n=12); група хворих з СПК із закрепами (СПК-З) без ожиріння (n=10), група хворих із СПК-Д з ожирінням (О+СПК-Д) (n=34), група хворих СПК-З з ожирінням (О+СПК-З) (n=28). Хворим проведено фіброколоноскопія із біопсією і подальшим морфологічним аналізом отриманих результатів. Результати досліджень. У всіх обстежених пацієнтів із СПК інфільтрація слизової оболонки ТК частіше визначається еозинофілами та опасистими клітинами, переважно в пацієнтів із закрепами (35,7% і 42,9% відповідно). Лімфоцити та макрофаги при мофологічному аналізі майже з однаковою частотою визначаються у хворих групи СПК без ожиріння, як із закрепами, так і з діареєю, а також у обстежених хворих групи поєднання ожиріння та СПК із проносами 16,7%, 20,0% та 23,5%. Нейтрофіли при морфологічному аналізі також достовірно частіше визначаються у хворих із СПК, що клінічно проявляється закрепами у 20,0 % хворих групи з СПК без ожиріння та у 32,1% обстежених хворих групи з СПК та ожиріння. Висновки. Абдомінальне ожиріння є фактором, що поглиблює морфологічні ураження слизової оболонки товстої кишки при СПК. Отримані дані свідчать про необхідність комплексного підходу до терапії таких пацієнтів з урахуванням метаболічного статусу.