ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ВАГІТНОСТІ, ВИБІР ТАКТИКИ РОДОРОЗРІШЕННЯ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ПЕРІОД НОВОНАРОДЖЕНОСТІ У ЖІНОК-ПОРОДІЛЬ ІЗ НЕАЛКОГОЛЬНОЮ ЖИРОВОЮ ХВОРОБОЮ ПЕЧІНКИ ТА ОЖИРІННЯМ - Горленко , О. М.; Сірчак , Є. С. (Проблеми клінічної педіатрії, 2025)
Резюме. Вступ. Дослідження особливостей перебігу вагітності у жінок із неалкогольною жировою хворобою печінки (НАЖХП) та ожирінням, а також можливі ускладнення у новонароджених дітей у даних породіль є надзвичайно актуальним на сучасному етапі. Мета дослідження. Оцінити особливість перебігу вагітності у жінок із НАЖХП та ожирінням та їх вплив на вибір тактики родорозрішення та перебіг новонародженості. Матеріали та методи. Проведено комплексне обстеження 45 вагітних із НАЖХП. У І групу (n=25) увійшли вагітні з НАЖХП та ожирінням, а ІІ групу склало 20 вагітних із НАЖХП, в яких показник індексу маси тіла (ІМТ) відповідав нормальній вазі або надмірній вазі. У контрольну групу ввійшло 20 практично здорових жінок. Обстеженим визначено ступінь ураження печінки, а також оцінено особливості акушерського анамнезу. Результати досліджень. У І групі жінок переважали особи із ожирінням ІІ ст. (48,0 %), тоді як вагітні з ожирінням І ст. та ІІІ ст. становили 28,0 % та 24,0 % – p<0,05. Серед обстежених ІІ групи достовірно частіше виявлено жінок із надмірною вагою тіла (на 20,0 % – p<0,01). У 68,0–85,0 % жінок, котрі під час вагітності мали підтверджений діагноз НАЖХП, діагностовано інсулінорезистентність. Цукровий діабет 2 типу достовірно частіше на 17,0 % виявлено сере жінок І групи (p<0,01). У 76,0 % вагітних із НАЖХП та ожирінням родорозрішення здійснено за допомогою кесаревого розтину. В ІІ групі вагітних частота кесаревого розтину також була високою і становила 40,0 %. У вагітних при поєднанні НАЖХП та ожиріння різного ступеня вираженості частіше встановлено переношену вагітність, більше 42 тижнів, тоді як серед вагітних ІІ групи достовірно частіше встановлено передчасні пологи. Висновки. У вагітних із НАЖХП та ожирінням часто встановлено високу коморбідність, а саме – ураження серцево-судинної системи, цукровий діабет 2 типу, інсулінорезистентність. Вагітність у жінок із НАЖХП та ожирінням частіше є результатом штучного запліднення і може закінчуватись передчасними пологами або переношуванням вагітності, що вимагає родорозрішення за допомогою кесаревого розтину. Характерною особливістю новонароджених у матерів-породіль, котрі хворіють на НАЖХП та ожиріння, є зниження їх адаптивних можливостей, що за шкалою Апгар відповідає 5 і менше балів.