ВПЛИВ АРТЕРІАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ НА РІВЕНЬ УСКЛАДНЕНЬ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ ПОЛІТРАВМОЮ - Болдіжар , П. О.; Кампі , Ю. Ю.; Авдєєв , В. В.; Мигович , І. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2025)
Резюме. Вступ. Гіпотензія на догоспітальному етапі у пацієнтів із травмою пов’язана з високою смертністю. Особливо для пацієнтів із важкою черепно-мозковою травмою (ЧМТ) артеріальна нормотен- зія або навіть гіпертензія (АГТ) вважається важливим механізмом підтримки адекватного церебрально- го перфузійного тиску. Вплив догоспітальної артеріальної гіпертензії (дАГТ) на внутрішньолікарняну смертність після травми до теперішнього часу недостатньо вивчений. Мета дослідження. Мета полягала у тому, щоб з’ясувати, чи існує взаємозв’язок між АГТ до госпіта- лізації (догоспітальна AГT, дAГT) та госпітальною смертністю пацієнтів із травмами, а також виявити будь-які пов’язані фактори. Матеріали та методи. Було ретроспективно проаналізовано дані 300 пацієнтів відділення інтен- сивної терапії з 2017 по 2022 рік, яким на момент травми було від 18 до 80 років і які мали шкалу тяж- кості травми (ISS) 9 або вище. Для аналізу ми розділили пацієнтів на дві групи: із ЧМТ і без неї. Далі ми розділили пацієнтів із ЧМТ на п’ять підгруп залежно від перебігу їх систолічного артеріального тиску до моменту їх прибуття в лікарню. Ми також проаналізували демографічні дані пацієнтів, закономірності травматизму та механізми нещасних випадків. Результати досліджень. У пацієнтів із політравмою з ЧМТ та дАГТ (60 із 300 пацієнтів) смертність була значно вищою, ніж у пацієнтів із нормотензією та ЧМТ (26,3% проти 14,5%, р<0,001). Група з гі- потензією складала 30 пацієнтів. Артеріальна гіпертензія, яка підвищується або знижується до того, як пацієнт потрапить до лікарні, пов’язана з вищою госпітальною смертністю. Аналіз 280 пацієнтів показав, що пацієнти з дAГT (n=60) мали співвідношення шансів на смерть у лікарні 1,8 (95%, довірчий інтервал від 1,3 до 1,5) порівняно з нормотензивними пацієнтами (n=60). Висновоки. Показники систолічного артеріального тиску вище 160 мм рт. ст. до прибуття в стаціонар погіршують результат травм хворих на ЧМТ.