ЗМІНИ ЛАНОК ГОМЕОСТАЗУ У ДІТЕЙ ІЗ РЕКУРЕНТНОЮ РЕСПІРАТОРНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ ТА ЇХ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКИ З ФУНКЦІОНАЛЬНИМИ ПОРУШЕННЯМИ ГЕПАТОБІЛІАРНОЇ СИСТЕМИ - Сірчак , Є. С.; Томей , А. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2025)
Резюме. Вступ. Роль імунної системи в розвитку рекурентних респіраторних захворюваннях про- являється у виконанні таких основних функцій: попередження інвазії мікроорганізмів ідентифікацією, патогенні впливи, фагоцитування виявлених штамів. Механізми впливу здійснюються завдяки імунній відповіді дитячого організму, яка включає взаємодії різних імунокомпетентних типів клітин та їх функ- ціональній здатності. Мета дослідження. Дослідити та оцінити фактори ризику, зміни в системі гомеостазу при рекурент- них респіраторних захворюваннях у дітей, а також функціональні порушення гепатобіліарної системи, що їх супроводжують. Матеріали та методи. Проведено аналіз наукових публікацій вітчизняних і зарубіжних авторів за останнє десятиліття, присвячених рекурентним респіраторним захворюванням у дітей молодшо- го шкільного віку. Інформаційний пошук здійснено в бібліографічних базах даних, зокрема Web of Science, Scopus, PubMed, Springer, Acronym Finder, ACP Journal Club та American College of Physicians (ACP). Результати досліджень. Отримані результати свідчать про наявність системних порушень дозріван- ня та функціональної активності імунної системи у дітей із рекурентними респіраторними інфекціями. Водночас доведено, що здорова печінка виконує важливу імунологічну функцію, опосередковану різни- ми типами імунних клітин. Гострі респіраторні вірусні інфекції супроводжуються симптомами інфекційного токсикозу та пере- важним ураженням слизових оболонок дихальних шляхів. Завдяки своїм унікальним анатомічним, клі- тинним і фізіологічним особливостям печінка бере участь у очищенні крові від циркулюючих мікробних продуктів, залишків тканин, змінених тромбоцитів, продуктів внутрішньосудинної коагуляції та різних біоактивних молекул. Досліджено значення осі «кишечник – печінка – легені» в патогенезі гострого респіраторного дис- трес-синдрому (ГРДС). Печінка забезпечує низку фізіологічних механізмів, які впливають на розвиток, прогресування та регресію ГРДС, запобігають дифузному альвеолярному пошкодженню (DAD), а також беруть участь у синтезі білків гострої фази, арахідонової кислоти (AA) та факторів росту (GF). Окрім цьо- го, печінка виконує ключову роль у синтезі білків, детоксикації токсинів і лікарських засобів, регуляції системної запальної відповіді та захисті організму. Висновки. Рекурентний перебіг інфекційних захворювань у дітей потребує всебічного обстежен- ня, що виходить за межі компетенції лише імунологів і вимагає участі лікарів різних спеціальностей. Порушення взаємозв’язку між печінкою та респіраторним трактом може відігравати ключову роль у виникненні та прогресуванні гострих респіраторних інфекцій, розвитку ГРДС, а також ураженні інших органів