ЄРСИНІОЗ ТА РЕПРОДУКТИВНЕ ЗДОРОВ’Я - Turyanitsa , S. R.; Turyanitsa , S. M.; Korchynska , O. O.; Shumilina , T. R. (Проблеми клінічної педіатрії, 2025)
Резюме. Вступ. Єрсиніоз – це кишкова інфекція, збудником якої є бактерія Yersinia enterocolitica. Хоча зазвичай її пов’язують із гострим гастроентеритом, нові дослідження свідчать, що єрсиніоз може значно впливати на репродуктивне здоров’я, особливо у жінок репродуктивного віку. У цій статті ми розглядаємо вплив єрсиніозу на репродуктивне здоров’я чоловіків та жінок, його вплив на перебіг вагітності, а також важливість правильного діагностування та лікування. Ускладнення, пов’язані з цією інфекцією, особливо під час вагітності, набувають все більшого значення. Мета дослідження. Дослідити залежність симптомів єрсиніозу від віку та статі пацієнтів і їхній вплив на репродуктивну систему. Матеріали та методи. У дослідженні використано методи бібліографічного й контент-аналізу літератури, порівняльний підхід і синтез, статистична обробка даних, а також семантичне групування різних аспектів симптоматики, діагностики й лікування єрсиніозу. Проаналізовано 17 історій хвороб. Було вивчено всі документи, що стосуються результатів діагностики захворювання, а зібрану інформацію узагальнено, згруповано й подано у вигляді таблиць. Це клінічне дослідження проводилося ретроспектив- но на базі Центру легеневих хвороб Закарпатської обласної ради. Дослідження проводили відповідно до принципів біоетики, а опис клінічних випадків здійснювався лише за згодою пацієнтів. Для статистичної обробки даних застосовували методи описової статистики та кореляційного аналізу. Результати досліджень. У дослідженні було проаналізовано 17 пацієнтів із позитивними антитілами до єрсиніозу (IgG). Серед них у 8 пацієнтів виявлено активну форму захворювання (IgA-позитивний індикатор). Превалювання симптомів єрсиніозу було вищим серед чоловіків: 14 чоловіків мали різноманітні симптоми порівняно з 3 жінками. Симптоми включали: активну форму (IgG+IgA), артралгію, в анамнезі (гоніт, фасциїт) (IgA- IgG+), люмбаго (IgA- IgG+), поліартрит (IgA+ IgG+), коксартроз (IgA- IgG+), люмбаго (IgA+ IgG+). Висновки. 1. Єрсиніоз становить значні ризики для репродуктивного здоров’я як для чоловіків, так і жінок. 2. У чоловіків симптоми, пов’язані із запальними процесами, були більш різноманітними. 3. Діагностика єрсиніозу зазвичай включає серологічні тести й бактеріологічний посів калу, однак можливі помилки через подібність симптомів до інших захворювань. 4. Лікування єрсиніозу передбачає використання антибіотиків, таких як амоксицилін або доксициклін, з урахуванням репродуктивного статусу пацієнта, особливо у вагітних жінок. 5. Регулярні обстеження й своєчасне лікування можуть знизити ризики, пов’язані з цією інфекцією, та забезпечити захист репродуктивного здоров’я.