ДІАГНОСТИКА АВТОНОМНОЇ ДИСФУНКЦІЇ У ДІТЕЙ ІЗ САРКОПЕНІЧНИМ ОЖИРІННЯМ ЗА ДАНИМИ АНАЛІЗУ ВАРІАБЕЛЬНОСТІ СЕРЦЕВОГО РИТМУ - Паламарчук , О. С.; Петрик , К. Ю.; Калій , В. В.; Горленко , О. М.; Фекета , В. П. (Проблеми клінічної педіатрії, 2025)
Резюме. Вступ. Саркопенічне ожиріння (СО) – це стан, що характеризується одночасною втратою маси скелетних м’язів і надлишком жиру в організмі. Хоча воно зазвичай вражає людей похилого віку зі зниженою фізичною активністю або основними проблемами зі здоров’ям, нещодавні дослідження показали, що діти також можуть страждати від саркопенічного ожиріння, особливо ті, хто має ризик розвитку резистентності до інсуліну. Це дослідження вивчає вегетативну дисфункцію у дітей із СО за допомогою аналізу варіабельності серцевого ритму (ВСР). Мета дослідження. Дослідити особливості автономної дисфункції у дітей із саркопенічним ожирінням та визначити критерії її діагностики. Матеріали та методи. У дослідженні взяли участь 118 дітей віком 11–13 років, розділених на дві групи: одна з ознаками саркопенічного ожиріння, що визначається за низьким співвідношенням м’язової тканини до жирової (MFR), і контрольна група з нормальним складом тіла. Щоб оцінити склад тіла, кожен учасник пройшов аналіз біоімпедансу, а силу м’язів вимірювали за допомогою динамометрії рук. Оцінка ВСР передбачала запис даних ЕКГ, аналіз активності вегетативної нервової системи (ВНС) за допомогою програмних алгоритмів. Результати досліджень. Результати показали, що діти з СО демонстрували значні відмінності у вегетативній регуляції порівняно з контрольною групою, показуючи знижений вегетативний тонус, динаміку та гнучкість. Висновки. Встановлено, що у 94,8 % обстежених дівчат та у 88,5% обстежених хлопчиків із саркопенічним ожирінням мала місце автономна дисфункція, з них у 21,1% та 19,2% відповідно була діагностовано виражена автономна дисфункція, яка проявлялася суттєвим зниженням тонусу, динаміки та гнучкості автономної регуляції. Для діагностики саркопенічного ожиріння у дітей можна використовувати показники MFR (Muscles to Fat Ratio), який отримують шляхом біоімпедансного обстеження. Додатково рекомендується оцінювати силу стискання кистьового динамометра. Критеріями наявності саркопенічного ожиріння є знаходження відповідних параметрів нижче 25 перцентиля відповідних референсних даних