ЕФЕКТИВНІСТЬ НЕФАРМАКОЛОГІЧНОГО ПІДХОДУ В ЛІКУВАННІ ТА ПРОФІЛАКТИЦІ РЕКУРЕНТНИХ РЕСПІРАТОРНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ У ДІТЕЙ - Колоскова , О. К.; Тарнавська , С. І.; Гарас , М. Н.; Шахова , О. О. (Проблеми клінічної педіатрії, 2025)
Вступ. Рекурентні респіраторні захворювання в педіатричній практиці займають важливе місце, вони зумовлені чисельними патогенетичними механізмами та є складною діагностичною проблемою. Мета дослідження. Вивчити лікувально-профілактичну ефективність дієтичної добавки на рослинній основі з додаванням цинку і β-глюкану на перебіг і прогноз епізодів рекурентних респіраторних захворювань у дітей. Матеріали та методи. Проведено відкрите обсерваційне спостереження 100 дітей із рекурентними респіраторними захворюваннями. Сформовано 2 клінічні групи: І група (основна) – 70 дітей, які в складі комплексного лікування отримували фітопрепарат (пеларгонія очіткова, екстракт плодів бузини) із додаванням цинку і β-глюкану (середній вік склав 8,1±0,43 року, частка хлопчиків – 51%), ІІ група (група контролю) – 30 дітей (середній вік – 8,2±0,53 року (p>0,05), частка хлопчиків – 50% (p>0,05)), які отримували у зазначений період в умовах стаціонарних відділень стандартне лікування з приводу загострень рекурентних респіраторних захворювань. Результати досліджень. Отримані результати показали, що у період гострого захворювання за допомогою додавання в стандартне лікування фітопрепарату (пеларгонія очіткова, екстракт плодів бузини) із додаванням цинку і β-глюкану досягнуто максимально високих темпів зворотного розвитку як інтоксикаційного синдрому (співвідношенні шансів – 19,0), кашлю (співвідношенні шансів – 9,7), у т.ч. за результатами оцінки з використанням BSS-шкали (співвідношенні шансів – 9,2), катарального ураження верхніх дихальних шляхів із використанням значно меншої кількості лікарських препаратів. Окрім цього, курсове призначення фітокоплексу із біофлавоноїдами та цинком протягом 24 днів дозволило згодом знизити за перші пів року катамнестичного спостереження частоту (знизилася в 2,09 разу) і тривалість (скоротилася в 1,42 разу) гострих респіраторних епізодів гострих інфекцій дихальних шляхів. Висновки. Оптимізація лікування та профілактики рекурентних респіраторних захворювань у педіатричній практиці за допомогою нефармакологічних стратегій є актуальним і перспективним напрямком лікування, що дозволить досягнути результату при значно меншій кількості фармакологічного навантаження на пацієнта