ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА КЛІНІКО-ЛАБОРАТОРНИХ ПАРАМЕТРІВ ДОСЛІДЖЕННЯ У ДІТЕЙ, ЯКІ ХВОРІЛИ НА COVID-19, ТА ВАКЦИНОВАНИХ ПРОТИ COVID-19 (ЧЕРЕЗ 6 МІСЯЦІВ) - Горленко , О. М.; Гечко , Х. А. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Програми вакцинації проти COVID-19 включали дітей набагато пізніше, ніж дорос- лих, через відсутність ранніх даних про безпеку, ефективність і відносно легкий профіль захворювання в педіатричній популяції. Мета дослідження. Дослідити та проаналізувати дані клініко-лабораторних параметрів у дітей, які хворіли на COVID-19, та вакцинованих проти COVID-19 (через 6 місяців). Матеріали та методи. Здійснено проспективне клініко-лабораторне обстеження дітей, які перехворіли на COVID-19 (n=68), та вакцинованих проти COVID-19 (n=31) протягом 6 місяців. Результати досліджень. Виявлені достовірні відмінності у групі дітей, які хворіли на COVID-19, після лікування через 6 місяців та в контрольній групі, а також у групі до і після вакцинації проти COVID-19 через 6 місяців за такими параметрами: Іл-2 (р 6 <0,01; р 7 <0,01, із переважанням у 6 та 4 рази відповідно); Іл-4 (р 6 <0,01; р 7 <0,01 із переважанням у 6 і 4,6 разу відповідно), Іл-6 (р6 <0,01; р 7 <0,01 із переважанням у 3,3 та 3,2 разу відповідно), Іл-10 (р6 <0,01; р 7 <0,01 із переважанням у 6 та 4,8 разу відповідно). Рівень про- кальцитоніну презентував вірогідні відмінності у обох групах (р6 <0,01; р 7 <0,01), у дітей, які перехворіли на COVID-19, зниження рівня у 18 разів, у групі вакцинованих проти COVID-19 – в 1,4 разу, що складало достовірну відмінність між показниками р 8 <0,01, але всі значення варіювали в межах референтних вели- чин. Спостерігалося достовірне зниження показників СРП (р 6 =0,01) та Д-димеру (р6 =0,01) у поствакцино- ваних дітей через 6 місяців, але, знову-таки, у межах референтних величин. Виявлено достовірні підвищення рівня адипонектину (р 6 <0,01; р 7 <0,01; р 8 <0,01) у обох групах та між ними, з варіюванням у межах референції. Простежувалося вірогідне підвищення рівня феритину (р 7 =0,002; р8 =0,05) у обох групах і поряд – вірогідне зниження значень лептину (р7 =0,01; р8 <0,01). Висновки. При порівнянні міжгрупових даних антитіл до спайкового білка були виявлені недостовірні відмінності між рівнями (344,71±87,62 проти 315,67±74,91 BAU/мл, р=0,11), що свідчить про дієвість проведеної вакцинації у дітей. Не спостерігалося достовірних відмінностей між рівнями вітаміну D3 (33,63±5,17 проти 34,68±2,91 та порівняно з даними контрольної групи 35,27±4,28 нг/мл, при р1=0,54; р2=0,29) значень Zn (14,75±4,27 проти 16,47±4,35 та порівняно з даними контрольної групи 16,28±3,05 мкмоль/л, при р1=0,85; р2=0,07).