КОРЕЛЯЦІЯ МІЖ ДАНИМИ ЕЕГ ТА РЕЗУЛЬТАТАМИ МЕДИКАМЕНТОЗНОГО ЛІКУВАННЯ У ПАЦІЄНТІВ З ЕПІЛЕПСІЄЮ ВНАСЛІДОК ГІПОКАМПАЛЬНОГО СКЛЕРОЗУ - Прийма , М. Ю.; Студеняк , Т. О. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Гіпокампальний склероз – основна причина мезіальної скроневої епілепсії, яка часто є рефрактерною до медикаментозного лікування. Електроенцефалографія (ЕЕГ) використовується для оцінки ефективності протинападових препаратів (ПНП) і прогнозування результатів терапії. Мета дослідження: проаналізувати кореляції між даними ЕЕГ та ефективністю медикаментозного лікування у пацієнтів із гіпокампальним склерозом. Матеріали та методи. У дослідженні взяли участь 167 пацієнтів із діагностованим гіпокампальним склерозом, які отримували лікування у період із 2014 по 2023 роки. Пацієнти проходили стандартний і довготривалий відео-ЕЕГ моніторинг. Оцінювалися такі показники, як однобічна або двобічна епілепти- формна активність, частота розрядів, серійність розрядів і низка інших. Результати досліджень. Аналіз показав, що більшість ПНП, включаючи карбамазепін, ламотригін та левітірацетам, не мали значущих кореляцій із показниками ЕЕГ. Однак білатеральна епілептиформна активність була пов’язана з гіршою ефективністю зонісаміду (r=0,61, p=0.001). Частота епілептиформних феноменів, їх серійність і вогнищеве уповільнення корелювали з гіршою ефективністю левітірацетаму (r=0,28, p=0,001). Типова епілептиформна активність у передньо-скроневому регіоні мала слабку пози- тивну кореляцію з гіршою ефективністю ламотригіну (r=0,29, p=0,001). Висновки. Результати свідчать, що дані ЕЕГ можуть використовуватись як прогностичний інстру- мент для визначення ефективності протиепілептичної терапії у пацієнтів із гіпокампальним склерозом. Отримані результати підтверджують, що певні показники ЕЕГ можуть слугувати маркерами для оцінки ефективності різних протиепілептичних препаратів. Однак значних кореляцій між ЕЕГ та результатами хірургічного лікування виявлено не було.