COVID-19 У ДІТЕЙ: ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ТА РИЗИКИ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я - Сірчак , Є. С.; Томей , А. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Хоча у більшості дітей симптоми інфікування COVID-19, спричиненого вірусом SARS- CoV-2, зазвичай виражені слабо або навіть відсутні, все ж були зафіксовані тяжкі випадки перебігу хво- роби з постійною лихоманкою та ураженням двох або більше систем органів, клінічна картина яких на- гадувала хворобу Кавасакі або синдром токсичного шоку. Мета дослідження. Вивчити та систематизувати оновлену інформацію про специфіку клінічного пе- ребігу COVID-19 у дітей та виявити можливі наслідки інфікування SARS-CoV-2 з урахуванням потенцій- них ризиків для здоров’я. Матеріали та методи. Проведено аналіз літературних джерел, зарубіжної та вітчизняної наукової літератури за 5 років за тематикою коронавірусної інфекції у дітей на основі інформаційного пошуку в бібліографічних базах даних: Web of Science, Scopus, PubMed, Springer, Acronym Finder, ACP Journal Club, American College of Physicians (ACP). Результати досліджень. COVID-19 маніфестує широким діапазоном, від безсимптомних форм до сеп- тичного шоку та поліорганної недостатності. Перебіг захворювання можна класифікувати як легкий, се- редньо-тяжкий, важкий та критичний. Немовлята та діти зазвичай мають легші симптоми порівняно з дорослими та рідше потребують госпіталізації. Летальні випадки, пов’язані з інфікуванням SARS-CoV-2 у дітей, є рідкісними. За даними різних авторів, лише 3,6% від загальної кількості виявлених випадків COVID-19 припадає на дітей, із яких лише 0,6–2,0% потрапляють до відділень інтенсивної терапії. Водночас клінічна практика свідчить, що COVID-19 у дітей може мати тяжкий перебіг і призводити до смерті. Попри стійку варіабельність між дослідженнями, стан після COVID-19, безсумнівно, є більш важливим станом для здоров’я, ніж вважа- лося спочатку. З’являється все більше доказів того, що люди, які перенесли як легку, так і тяжку форму COVID-19, можуть стикатися з тривалими симптомами або мати довгострокові наслідки. Висновки. Попри легкі симптоми та добрий прогноз у дітей, все ж у окремих педіатричних пацієнтів із коронавірусною хворобою COVID-19, спричиненою вірусом SARS-CoV-2, розвивається запальний муль- тисистемний синдром (MIS-C) із можливими серйозними наслідками. Необхідні додаткові дослідження, щоб зрозуміти, чому деякі діти можуть бути більш сприйнятливи- ми до розвитку MIS-C. Віддалені наслідки y педіатричного пацієнта, котрий хворів на COVID-19, на даний час ще нез’ясовані та потребують подальших досліджень для створення єдиних діагностичних критеріїв, протоколів тера- пії та подальшого спостереження.