ХІРУРГІЧНЕ ЛІКУВАННЯ ОЛЕОГРАНУЛЬОМИ ЧОЛОВІЧИХ СТАТЕВИХ ОРГАНІВ: 15-РІЧНИЙ ДОСВІД ОДНОГО ЦЕНТРУ - Бойко , С.О.; Бойко , С.Ш.С. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Ефективним методом лікування олегранульоми чоловічих статевих органів є хірур- гічний, який передбачає видалення патологічного стороннього матеріалу разом із гранульомою чи ото- чуючими тканинами, шкірою з наступним заміщенням тканин статевого члена різними способами. Мета дослідження. Доповнити та розширити існуючі можливості хірургічного лікування олеограну- льоми чоловічих статевих органів. Матеріали та методи. Нами проведено ретроспективний аналіз хірургічного лікування олеограну- льоми чоловічих статевих органів за 15-річний період із 2007 до 2021 року виконаного одним хірургом (С.О. Бойко) у одному медичному центрі (Закарпатська обласна клінічна лікарня ім. Андрія Новака). Збір даних включав: демографічні дані пацієнтів, тип уведеної речовини, ділянка введення, одноразова чи кількаразова була ін’єкція, час від першої та останньої ін’єкції до звернення у лікувальний заклад, скарги та симптоми на час звернення, можливість активного статевого життя та його ефективність, попереднє лікування, якщо таке було, обсяг хірургічного втручання та ускладнення. Результати досліджень. Прооперовано 63 первинних пацієнтів віком від 20 до 52 років (середній 34,3±5,1). Переважаюча більшість пацієнтів (n=50, 79,4%) були ромської національності. Тривалість піс- ля введення олійних речовин склала 3–65 місяців. Основними речовинами для введення були: вазелін (n=41, 65,1%) та тетрациклінова мазь (n=22, 34,9%). Згідно з власною класифікацією, було виділено 4 форми захворювання: легка, помірна, важка, вкрай важка. Радикальне хірургічне лікування в один етап проведено у 12 (19%) пацієнтів. У два етапи лікування здійснено у 37 (58,7%) хворих, у три етапи – у 5 (7,9%). Дев’ять (14,3%) пацієнтів після проведеного першого етапу лікування не звернулися для прове- дення другого етапу лікування. Висновки. У хворих із легкою формою олеогранульоми статевого члена, яка має вигляд обмеженого ін- фільтрату, доцільно виконувати хірургічне лікування в один етап. У хворих із помірною і важкою чи вкрай важкою формами олеогранульоми статевого члена і калитки доцільно виконувати хірургічне лікування в два і більше етапів. Використання шкіри калитки при відпрацьованій хірургічній тактиці забезпечує ефек- тивне закриття да відновлення дефекту після висічення олеогранульоми зовнішніх статевих органів.