НУТРИТИВНИЙ СТАТУС У ХВОРИХ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ 2 ТИПУ ТА ОЖИРІННЯ ПРИ ПЕРЕЛОМАХ ВЕРТЛЮГОВОЇ КІСТКИ - Канзюба , А. І.; Попюрканич , П. П. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Дослідження трофологічного статусу у хворих на цукровий діабет (ЦД) 2 типу та ожиріння, особливо у хворих із переломом вертлюгової кістки є актуальним питанням у хворих із по- ліморбідними захворюваннями. Мета дослідження. Визначити особливості нутритивного статусу та зовнішньосекреторної недо- статності (ЗСН) підшлункової залози (ПЗ) у хворих на ЦД 2 типу та ожиріння при переломах вертлюгової кістки. Матеріали та методи. Обстежено 84 хворих на ЦД 2 типу та ожиріння при переломі вертлюгової кістки. Хворих на ЦД 2 типу та ожиріння при переломі вертлюгової кістки розподілено на дві групи за- лежно від порушення зовнішньосекреторної функції підшлункової залози (ПЗ) та формування хронічно- го панкреатиту (ХП): у І групу ввійшло 52 хворих на ЦД 2 типу та ожиріння різного ступеня вираженості у поєднанні із ХП, а ІІ груп склали 32 пацієнтів на ЦД 2 типу та ожиріння без ЗСН ПЗ. Усім обстеженим проведено загальноклінічні дослідження, а також біоімпедансометрія. Результати досліджень. Результати дихальних тестів, а також зміна концентрації фекальної елас- тази-1 (ФЕ-1) підтверджують ЗСН ПЗ у хворих І групи. Концентрація ФЕ-1 у пацієнтів І групи становила 73,7±4,3 мкг Е1/г фекалій і вказувала на сильну екзокринну недостатність ПЗ. Оцінка трофологічного статусу у хворих на ЦД 2 типу та ожиріння має свої особливості залежно від форми та вираженості ЗСН ПЗ, а саме – при біоімпедансному дослідженні у пацієнтів І групи виявлено зниження кісткової маси в організмі. При чому, зменшення кісткової маси тіла у хворих І групи прямо залежить від вираженості ЗСН ПЗ за результатами дихальних тестів та рівня ФЕ-1. Висновки. У хворих на ЦД 2 типу та ожиріння при переломі вертлюгової кістки дослідження складу тіла вказує на дефіцит м’язової та кісткової маси, а також збільшення жирової маси та рідинного компо- ненту, що виникає на фоні вираженої зовнішньосекреторної недостатності підшлункової залози