ІМУНОМЕТАБОЛІЗМ ТА ЗАПАЛЬНА ВІДПОВІДЬ У ДІТЕЙ ІЗ КОРОНАВІРУСНОЮ ІНФЕКЦІЄЮ - Горленко , О. М.; Гечко , Х. А. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Виявлення характерологічних клінічних ознак, розуміння адаптивної відповіді ди- тячого організму на інфекційний фактор у майбутньому будуть спрямовані на попередження розвитку та лікування як гострого респіраторного дистрес-синдрому, так і станів, зумовлених ураженням інших таргетних органів при COVID-19. Мета дослідження. Дослідити порушення ланок гомеостазу та дисбаланс показників у дітей із коро- навірусною інфекцією. Матеріали та методи. Проведено клініко-лабораторне дослідження у дітей (n=50) з коронавірус- ною інфекцією. Діти перебували на амбулаторному лікуванні. Результати досліджень. Було виявлено, що Direct bilirubin був підвищений у 3 рази (10,55±7,67 проти 3,63±0,49 μmol/l, р<0,01), Alanine aminotransferase – у 1,7 разу (37,02±20,53 проти 21,90±1,82 IU/l, р<0,01), Alkaline phosphatase – у 2,7 разу (141,59±99,44 проти 52,02±3,38 IU/l, р<0,01). Спостерігалося підвищення рівнів Ig G – у 12,3 разу, Ig E – у 4,6 разу та рівень Ig M – у 3,4 разу. Рівень CRP порівняльне підвищення в 3,1 разу (8,76±2,16 проти 2,54±0,53 mg/l, р<0,01) та C-peptide (4,65±1,67 до 1,23±0,08 ng/ml, р<0,01) – у 3,8 разу. Виявлено від’ємні кореляційні взаємозв’язки Т3 з Procalcitonin (r=-0,30) та Creatinine (r=-34). Зна- чення Т4 корелють із Total cholesterol (r=-0,65) та Creatinine (r=0,29). Leptin презентує позитивні кореля- ційні зв’язки із Alanine aminotransferase (r=0,48) та з C-peptide (r=0,39). Висновки. Спостерігалося підвищення рівнів Ig G – у 12,3 разу, Ig E – у 4,6 разу та рівень Ig M – у 3,4 разу. Рівень Thyroid stimulating hormone був достовірно нижчий (у 4,7 разу). Спостерігалося підвищення у рівнях C-reactive protein (3,1 разу) та C-peptide (3,8 разу). Виявлено найбільш сильний від’ємний кореляційний зв’язок Т4 з Total cholesterol (r=-0,65) та найбільш високий позитивний кореляційний взаємозв’язок – Leptin з Alanine aminotransferase (r=0,48) та з C-peptide (r=0,39).