ПРОГНОЗУВАННЯ РОЗВИТКУ ХАРЧОВОЇ ІНТОЛЕРАНТНОСТІ/ПІЗНЬОГО НЕКРОТИЗУЮЧОГО ЕНТЕРОКОЛІТУ В ПЕРЕДЧАСНО НАРОДЖЕНИХ ДІТЕЙ - Абатуров , О. Є.; Товарницька , А. О. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Некротизуючий ентероколіт (НЕК) – одна з найчастіших загрозливих патологій шлунково-кишкового тракту серед новонароджених немовлят. Неспецифічність клінічних проявів та брак неінвазивних прогностично цінних методів лабораторноу діагностики сприяє гіпердіагностиці та/ або невчасному встановленню діагнозу НЕК в передчасно народжених дітей. Фактори транскрипції T-bet та FOXP3 – прямі внутрішньоклітинні трансдуктори запальної та протизапальної реакції в імуноцитах, що можуть бути використані для ранньої діагностики розвитку запалення кишечника. Мета дослідження: на основі визначення рівня фактору транскрипції FOXP3 та T-bet розробити про- гностичну модель ранньої діагностики харчової інтолерантності (ХІ)/пізнього НЕК у передчасно наро- джених дітей. Матеріали та методи. Нами обстежено 62 новонароджених, які лікувалися в неонатальних відді- леннях. Із них 32 дитини перебували виключно на грудному вигодовуванні (ГВ), 30 – на штучному ви- годовуванні (ШВ). Серед обстежених новонароджених 12 мали клінічні прояви ХІ/ НЕК. Усім дітям про- ведено визначення рівня експресії факторів транскрипції T-bet, FOXP3 імуноцитів зіскрібку букальної слизової оболонки. За допомогою параметричних і непараметричних статистичних методів, алгоритму Вальда, визначення відносного ризику (ВК), діагностичних коефіцієнтів (ДК) виділені найінформатив- ніші клініко-анамнестичні та лабораторні фактори розвитку ХІ/пізнього НЕК. Діагностично достовірні порогові значення показників знаходили за допомогою ROC-аналізу. Результати досліджень. Значущими прогностично несприятливими факторами розвитку ХІ, пізньо- го НЕК визначено: рівень експресії T-bet >1,76 ум.од., FOXP3 <0,07 ум.од., штучне вигодовування, маса при народженні ≤1490 г, необхідність проведення неінвазивної штучної вентиляції легень, зокрема СРАР- терапії протягом перших 2 годин після народження, тривалість часткового парентерального харчування та інфузійної підтримки >8 днів, оцінка за шкалою Апгар на першій хвилині ≤6, початок ентерального годування на другий день життя і пізніше. При значеннях T-bet >1,76 ум. од. ризик розвитку ХІ/пізнього НЕК майже підвищується в 2 рази (ВР=1,91, ДК=2,8, р=0,006), при значенні FOXP3 <0,07 ум. од. – в 5,3 разу (ВР=5,33; ДК=7,3; р<0,001). Представлена математична модель прогнозування ХІ/пізнього НЕК. Висновки. Висока прогностична цінність моделі, неінвазивність методів і простота забору матеріалу дозволяють рекомендувати її в практичній діяльності неонатальних відділень.