ОСОБЛИВОСТІ КЛІНІЧНОГО ПEРЕБІГУ ГОСТРИХ РЕСПІРАТОРНИХ ІНФЕКЦІЙ СЕРЕД ДІТЕЙ ШКІЛЬНОГО ВІКУ В УМОВАХ ГУМАНІТАРНОЇ КРИЗИ - Ростока-Резнікова, М. В.; Товт-Коршинська , М. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2026)
Резюме. Вступ. Інфекції дихальних шляхів є найпоширенішими захворюваннями серед дітей, і сприйнятливість до респіраторних вірусів може зростати у шкільному віці, особливо якщо дитина не відвідувала дошкільний дитячий заклад. Однією із найбільш вразливих категорій школярів можуть бути діти внутрішньо переміщених осіб, серед яких особливості перебігу гострих респіраторних інфекцій практично не вивчалися. Мета дослідження. Вивчити особливості перебігу гострих респіраторних інфекцій серед дітей шкільного віку в умовах гуманітарної кризи. Матеріали та методи. Проведене опитування батьків 250 дітей шкільного віку (з них150 – внутріш- ньо переміщені особи, що тимчасово проживають у гуртожитках). Діти були розподілені на дві групи за віком: до 10 років і старші 10 років. Проводився також аналіз первинної документації (епізоди в медичній інформаційній системі, амбулаторні картки) із встановленням особливостей перебігу інфекцій дихаль- них шляхів (частота, структура, тривалість, супутні хвороби тощо). Результати досліджень. Серед дітей шкільного віку виявлено достовірно вищу частоту гострих респіраторних захворювань (як гострих інфекцій верхніх дихальних шляхів, так і бронхітів, пневмоній, синуситів) і їх важчий перебіг у дітей внутрішньо переміщених осіб порівняно з місцевими в обох вікових групах. При цьому частота рекурентних респіраторних інфекцій у групах дітей 6–9 років була вдвічі вищою порівняно з групами 10–14 років, незалежно від фактора внутрішньо переміщених осіб, що може бути пов’язано з більш вираженою незрілістю імунної системи у дітей молодшого шкільного віку порівняно з віковою групою після 10 років. Серед дітей із рекурентними респіраторними інфекціями найчастішими супутніми хворобами були алергічні захворювання, особливо серед дітей 6–9 років. При цьому серед дітей із рекурентними респіраторними інфекціями і алергіями порівняно з відсутністю алергії, частота гострих респіраторних інфекцій, зокрема інфекцій верхніх дихальних шляхів і бактеріальних тонзилітів була достовірно вищою, а їх перебіг – важчим, вказуючи на доцільність розробки комплексних реабілітаційно- профілактичних заходів для дітей молодшого шкільного віку з алергічними хворобами і рекурентними гострими респіраторними захворюваннями. Висновки. 1. Виявлено вищу частоту і важчий перебіг гострих респіраторних інфекцій серед дітей шкільного віку в групах внутрішньо переміщених осіб порівняно з місцевими, особливо у віковій групі 6–9 років. 2. Рекурентні респіраторні інфекції спостерігалися майже вдвічі частіше у групах дітей 6–9 років порівняно з групами 10–14 років, без суттєвої різниці серед дітей внутрішньо переміщених осіб або міс- цевих. 3. Алергічні хвороби були найпоширенішими в структурі супутньої патології дітей із рекурентними респіраторними інфекціями, зокрема серед дітей 6–9 років. Група дітей 6–9 років із рекурентними рес- піраторними інфекціями та алергією характеризувалися суттєвим обтяженням перебігу респіраторних інфекцій і вищою частотою бактеріального тонзиліту порівняно з групою без алергії. Ключові слова: гострі інфекції верхніх дихальних шляхів, алергії, діти, шкільний вік, рекурентні респіраторні інфекції, внутрішньо переміщені особи.