СТЕАТОМЕТРІЯ ТА ЕЛАСТОГРАФІЯ: НОВІ МЕТОДИ ДІАГНОСТИКИ ЧИ КЛІНІЧНА НЕОБХІДНІСТЬ? - Пушкаренко , О. А.; Горленко , О. М.; Томей , А. І.; Симулик , В. Д.; Симочко , Н. В.; Поляк- Товт , В. М. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме: Вступ. Тривалий час перешкодою до клінічного розуміння, діагностики та, відповідно, оці- нювання ефективності лікування дифузних захворювань печінки, метаболічно асоційованої стеатотич- ної хвороби печінки (МАСХП), була потреба у підтвердженні клінічних висновків біопсією печінковою тканини. Еластографія та стеатометрія, ультрасонографічні технології, які дають можливість діагносту- вати органічні зрушення печінки, завдяки чому вдається діагностувати ранні стадії захворювань гепато- біліарної системи. Мета дослідження. Дати оцінку діагностичній цінності та об’єктивності отриманих даних, отрима- них із застосуванням сучасних неінвазивних методик обстеження печінки: ультразвукової стеатометрії та еластографії. Матеріали та методи. Проведено аналіз масиву актуальної клінічної інформації щодо практич- ного використання стеатометрії та еластографії печінки з метою неінвазивної та вірогідної діагности- ки дифузних захворювань органу. Зокрема: неалкогольної жирової хвороби печінки, НАЖХП (за сучас- ною термінологією – метаболічно-асоційована стеатотична хвороба печінки, МАСХП), фіброзних змін печінки. Результати досліджень. Стеатометрія та еластографія дають можливість уникнути біопсії для ви- значення стеатозу печінки та часто взагалі відмовитися від цієї інвазивної процедури, оскільки визначе- но кількісні параметри ультрасонографічних методик, за якими можна визначити не лише наявність сте- атозних, фіброзних змін у печінці, але й вірогідно встановити стадію циротичного процесу. Завдяки до- ступності УЗД, впровадження еластографії та стеатометрії в рутинну діагностику розширює коло пацієн- тів, котрі отримують можливість виявляти дифузні захворювання печінки на ранніх етапах, а отже – ма- ють більше часу на проведення відповідних терапевтичних заходів із застосування ультрасонографічних методик для моніторингу ефективності лікувальної тактики. Висновки. Сучасні ультразвукові технології, такі як стеатометрія та еластографія, можуть і мусять за- стосовуватися в алгоритмі обстеження пацієнтів, котрі мають ознаки метаболічних розладів (мають під- вищений артеріальний тиск, цукровий діабет, ожиріння тощо). Доступність еластографії та стеатоме- трії дає можливість виявляти ранні форми МАСХП на доклінічній стадії, коли для підтвердження діагно- зу необхідна була би біопсія печінки. Безпека еластографії та наявність кількісних критеріїв визначення фіброзних змін, робить цю методику незамінною в схемі моніторингу лікування таких хворих, адже дає можливість, у більшості випадків, відмовитися взагалі від інвазивної біопсії печінки.