КЛІНІКО-ПАТОГЕНЕТИЧНІ АСПЕКТИ ПЕРЕБІГУ ПЕДІАТРИЧНОГО ПОСТ-COVID-19-СИНДРОМУ: ВИВЧЕННЯ, РОЗУМІННЯ, КЕРУВАННЯ - Томей , А. І.; Пушкаренко , О. А.; Кіш , П. П. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Хоча тривалий COVID-19 широко відомий у дорослих, про цей стан у дітей відомо значно менше. Доступні на сьогодні дослідження характеризуються великою неоднорідністю, що усклад- нює оцінку точної частоти пост-COVID-синдрому в дітей. Мета дослідження. Вивчити та описати довгострокові, персистуючі симптоми постковідного син- дрому в дітей, визначити потенційні фактори ризику, які можуть впливати на їхні біологічні системи. Матеріали та методи. Проведено систематичний огляд та аналіз вмісту текстових джерел, присвя- чених вивченню коронавірусу (SARS-CoV2). Використано системний підхід до аналізу літератури з вико- ристанням баз даних наукових статей, медичних звітів, оглядів для визначення довгострокових, персис- туючих симптомів постковідного синдрому в дітей та виявлення потенційних факторів ризику для їх бі- ологічних систем. Результати досліджень. Дослідження пост-COVID-синдрому та способів його визначення продовжу- ються. Існує кілька термінів, які використовуються для позначення тривалих симптомів після гострої фази інфекції SARS-CoV-2, зокрема «тривалий COVID», «пост-COVID-синдром», «стан після COVID-19» і «пост-гострі наслідки інфекції SARS-CoV-2» (в англомовному варіанті – «long COVID», «post-COVID syndrome», «post-COVID-19 condition» та «post-acute sequelae of SARS-CoV-2 infection»). Хоча деякі діти та підлітки можуть переносити гостре захворювання менш важко, ніж доросле насе- лення, COVID-19 може спричинити різноманітні вторинні захворювання, які можуть варіюватися від лег- ких до важких, а іноді ставати хронічними. Довгострокові наслідки інфекції SARS-CoV-2 можуть бути зна- чними, незалежно від початкової тяжкості захворювання. Симптоми, пов’язані виключно зі станом після COVID-19 у дітей, відрізняються в різних досліджен- нях, але включають порушення смаку та/або нюху, безсоння, задишку, погану концентрацію, втрату ваги та постійний біль у м’язах. З іншого боку, основними симптомами, пов’язаними виключно з гострим за- хворюванням, є лихоманка, чхання, нудота/блювання, кон’юнктивіт та задишка. Висновки. Розуміння стану після COVID-19 у дітей залишається обмеженим, оскільки дослідження різняться навіть у визначенні пост-COVID-синдрому, а велика неоднорідність досліджень ускладнює оцінку частоти синдрому у дітей. Стан дітей після COVID-19 – це серйозна проблема, яка, можливо, є недостатньо оцінена та потребує подальшого дослідження. Із основних симптомів пост-COVID-синдрому в дітей можна виділити: утрудне- не дихання, нежить, зміни в смакових чи нюхових відчуттях, безсоння, зниження концентрації уваги, вто- му, головний біль і біль у м’язах. Інформування пацієнтів (батьків пацієнтів) про можливі постковідні сценарії з описом найбільш по- ширених і попереджувальних симптомів, консультація лікаря через 12 тижнів після інфікування, на нашу думку, є важливим моментом контролю пост-COVID-синдрому. Діти з позитивним результатом тесту на інфекцію SARS-CoV-2 повинні мати принаймні одну контрольну бесіду або візит до свого медичного за- кладу первинної медичної допомоги – впродовж 2–4 тижнів після позитивного тесту на SARS-CoV-2. Це особливо важливо, якщо стан дитини після перенесеного COVID-19 впливає на здатність нею виконува- ти повсякденні дії або шкільні завдання. Діти віком від 6 років із постійними респіраторними симптома- ми повинні пройти дослідження для оцінки стану легеневої функції.