НАДМІРНЕ СПОЖИВАННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ, ЩО МІСТЯТЬ ГЛУТАМАТ НАТРІЮ – ПРЯМИЙ ШЛЯХ ВІД НЕАЛКОГОЛЬНОЇ ЖИРОВОЇ ХВОРОБИ ПЕЧІНКИ ДО ЦИРОЗУ ПЕЧІНКИ - Горленко , О. М. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Дослідження особливостей харчової поведінки у пацієнтів на неалкогольну жирову хворобу печінки (НАЖХП) є актуальним питанням сучасної медицини для розробки ефективних профі- лактичних заходів щодо запобігання вживання «шкідливих» харчових продуктів. Мета дослідження. Вивчити особливості харчової поведінки хворих на неалкогольну жирову хворо- бу печінки та у поєднанні із цирозом печінки (ЦП). Матеріали та методи. Обстежено 56 хворих на НАЖХП. Хворих розподілено на дві групи: у 1 групу ввійшло 30 хворих на НАЖХП, а 2 група складала 26 пацієнтів на ЦП у поєднанні з НАЖХП. Хворим прове- дено анкетування за авторською методикою для визначення особливостей харчування. Результати досліджень. Як вказують отримані дані, хворі 1 групи частіше вживали їжу (5–6 разів на добу великими порціями), тоді як у пацієнтів 2-ї групи переважав 1 або 2-разовий прийом їжі, особливо у вечірній час. Слід зауважити, що аналіз характеру переважання харчових продуктів у раціоні у хворих обох груп був майже ідентичним, а саме – хворі частіше вживали фастфуди (гамбургери, хот-доги, карто- пля фрі, тощо), їжу швидкого приготування (особливо макарони швидкого приготування), хлібобулочні продукти, чіпси та сухарики, а також – продукти «китайської» кухні. Як відомо, вищеперераховані харчо- ві продукти відносяться до категорії «сміттє-їжі», до складу яких часто добавляють харчові добавки, осо- бливо глутамат натрію (Е 621). Висновки. Серед хворих на НАЖХП та ЦП у поєднанні з НАЖХП переважають пацієнти з надмірною масою тіла та ожирінням різної ступені вираженості. У хворих на НАЖХП у поєднанні із ЦП встановлено порушення харчової поведінки, а саме – переїдання, особливо у нічний період часу та вживання їжі швид- кого приготування, фастфуди, чіпси, до складу яких входить глутамат натрію.