КЛІНІКО-ПАТОГЕНЕТИЧНІ ПАРАЛЕЛІ ПЕРЕБІГУ КОРОНАВІРУСНОЇ ХВОРОБИ (COVID-19) У ДІТЕЙ (огляд літератури) - Гечко , Х. А. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Вивчення поширеності SARS CoV-2 серед дітей в Україні в перший пандемічний рік показало, що частка зареєстрованих випадків становила 0,7 %, а поширеність на 100 000 дитячого насе- лення визначена як 688,64 випадку. Найбільш вразливою до SARS-CoV-2-інфікування віковою групою се- ред дитячого населення України були підлітки (63,8 %). Мета дослідження. Дослідити стан проблеми коронавірусної інфекції у дітей, особливості клінічних проявів, перебіг, лікування та шляхи превенції за результатами інформаційного пошуку на основі украї- но- та англомовних сучасних джерел. Матеріали та методи. Було здійснено інформаційний пошук на основі актуальних даних журналів відкритого доступу DOAJ (Directory of Open Access Journals ) – україно- та англомовних, архівів, депозитаріїв. Результати досліджень. За даними літератури у більшості дітей із SARS-CoV-2 спостерігалася без- симптомна презентація, яка реєструвалася у 15–42 % дітей. Серцево-судинні ускладнення на різних рів- нях призводили до ішемії міокарда, аритмії, серцевої недостатності, міокардиту та мультисистемного за- пального синдрому, що є причиною більшості випадків педіатричної смертності від COVID-19. Шлунково- кишкові прояви COVID-19 у дітей простежуються часто, з поширеністю від 0 до 88 %. Госпіталізація та ре- анімаційна допомога потрібні лише невеликій частині дітей, позитивних на SARS-CoV-2. Діти, у яких роз- вивається тяжке захворювання, що потребує підтримки на рівні інтенсивної терапії, частіше мають озна- ки та симптоми нижніх дихальних шляхів під час звернення. Висновки. Упродовж пандемії накопичуються наукові дані про COVID-19 у дітей, проте питання осо- бливостей імунологічної відповіді та морфологічних змін дихальних шляхів на інфікування SARS-CoV-2 та вакцинацію, порушення метаболічної адаптації дітей при респіраторній патології, все ще залишають- ся актуальною проблемою з необхідністю розширеного наукового пошуку