ГОСТРІ РЕСПІРАТОРНІ ІНФЕКЦІЇ ТА АЛЕРГІЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ СЕРЕД ДІТЕЙ В УМОВАХ ГУМАНІТАРНОЇ КРИЗИ - Ростока-Резнікова , М. В.; Товт-Коршинська , М. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Запальна відповідь дитячого організму характеризується різними типами імунних реакцій, розвиток яких пов’язаний не тільки від фізичними параметрами, але певною мірою і соціальни- ми факторами, що практично не вивчалося, особливо серед дітей внутрішньо переміщених осіб. Мета дослідження. Вивчити можливий вплив гуманітарної кризи на поширеність гострих респіра- торних інфекцій і алергії серед дітей. Матеріали та методи. Опитано батьків 200 дітей, з них 75 – внутрішньо переміщені особи, які про- живають у гуртожитках і тимчасових притулках, а також проведено аналіз первинної документації (ам- булаторні картки, епізоди в медичній інформаційній системі) та встановлення частоти інфекцій дихаль- них шляхів і алергічних хвороб, а також потенційно значущих соціальних факторів (умови проживання, скупченість у помешканнях тощо). Результати досліджень. Серед дітей внутрішньо переміщених осіб порівняно з групами місцевих дітей виявлено достовірно вищу частоту гострих респіраторних захворювань (як гострих респіратор- них інфекцій верхніх дихальних шляхів, так і бронхітів, пневмоній, синуситів). При цьому частота ре- курентних гострих респіраторних захворювань серед дітей була істотно вищою в малозабезпечених сім’ях порівняно із забезпеченими, незалежно від обставин внутрішньо переміщених осіб, що може бути пов’язано з достовірно вищою скупченістю в помешканнях у цих групах. Поширеність алергічних захво- рювань достовірно не відрізнялася в порівнюваних групах. Разом із тим, хоча відмічалося переважання харчової алергії і атопічного дерматиту, порівняно з респіраторними алергозами, в усіх групах, відмічене зростання частоти респіраторних алергозів серед дітей із малозабезпечених родин (як внутрішньо пе- реміщених осіб, так і місцевих) порівняно із забезпеченими, що потребує уточнення можливих причин. Висновки. 1. Відмічене значне переважання гострих респіраторних інфекцій верхніх дихальних шля- хів і бронхітів серед дітей внутрішньо переміщених осіб порівняно з місцевими (як забезпеченими, так і малозабезпеченими), причому поширеність пневмоній і синуситів була достовірно вища у дітей із ма- лозабезпечених родин порівняно із забезпеченими. 2. Поширеність респіраторних алергозів зростала у дітей із малозабезпечених сімей порівняно із забезпеченими, незалежно від обставин внутрішньо пере- міщених осіб, у той час як харчова алергія була більше поширеною у дітей із забезпечених сімей, тобто зв’язок соціальних факторів і частоти різних алергічних захворювань у дітей потребує уточнення та обу- мовлює доцільність подальших досліджень. Ключові слова: запальна відповідь дитячого організму, гострі респіраторні інфекції верхніх дихаль- них шляхів, діти, рекурентні гострі респіраторні інфекції, внутрішньо переміщені особи.