МЕТАБОЛІЧНА АДАПТАЦІЯ ТА ОКСИДАТИВНИЙ СТРЕС У ДІТЕЙ ПРИ РЕСПІРАТОРНІЙ ПАТОЛОГІЇ, ШЛЯХИ КОРЕКЦІЇ - Пікіна , І. Ю. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Гострі респіраторні захворювання, переважно верхніх дихальних шляхів, особливо часто трапляються у дітей шкільного віку і потребують перманентної уваги та вирішення як з боку як на- уковців, так і практичних лікарів. Мета дослідження. Проаналізувати та оцінити актуальні механізми розвитку та шляхи корекції ме- таболічної адаптації та оксидативного стресу при респіраторній патології у дітей. Матеріали та методи. Проведено аналіз літературних джерел вітчизняної та зарубіжної наукової літератури за останнє десятиліття з тематики респіраторної патології у дітей шкільного віку. Результати досліджень. Захворюваність на гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) значно пере- вищує рівень усіх інших інфекцій, а лікування ГРВІ займає 80 % робочого часу педіатра. Така поширеність захворювань респіраторного тракту пояснюється різноманіттям етіологічних чинників, а також легкіс- тю передачі збудників і високою їх мінливістю. З клінічної точки зору неможливо достовірно відрізнити вірусний, бактеріальний та неінфекційний фарингіт. Однак, виявлення симптомів і може збільшити ймо- вірність вірусної або бактеріальної етіології гострого болю в горлі, що призводить до непотрібного при- значення антибіотиків. Слизові оболонки дихальних шляхів є вхідними воротами респіраторних інфек- цій. При цьому, агресивні умови навколишнього середовища, включаючи вогнища інфекції, зміни мікро- біоценозу тощо, порушують резистентність респіраторного тракту дітей. Відсутність консенсусу в ме- дичній спільноті створює невизначеність у використанні різних способів лікування дітей з ГРВЗ, що по- требує подальших поглиблених досліджень. Висновки. Варіювання перебігу ГРЗ від легких або безсимптомних форм у верхніх дихальних шляхах до автоімунних розладів і важких гнійних ускладнень, зумовлено як прямою вірусною чи бактеріальною агресією, так й імунною відповіддю організму. Тому активація мукозальних захисних можливостей – це спосіб не лише лікування, але і профілактики інфекцій верхніх дихальних шляхів.