КЛІНІКО-МЕТАБОЛІЧНІ ЗРУШЕННЯ У ДІТЕЙ, ХВОРИХ НА БРОНХІАЛЬНУ АСТМУ, ПІД ВПЛИВОМ ГОСТРИХ РЕСПІРАТОРНИХ ІНФЕКЦІЙ ВЕРХНІХ ДИХАЛЬНИХ ШЛЯХІВ - Білак , В. М.; Ігнатко , Л. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Бронхіальна астма є найпоширенішим хронічним захворюванням у дітей та моло- ді. Гострі респіраторні інфекції верхніх дихальних шляхів також є однією з головних глобальних про- блем охорони здоров’я. Повідомлялося, що астма підвищує сприйнятливість до гострих інфекцій верх- ніх дихальних шляхів, хоча механізми недостатньо вивчені. Нагальний інтерес становлять відповідні прозапальні та антизапальні реакціїї, що формують метаболічну адаптацію хворих на бронхіальну аст- му в умовах дії таких тригерів запалення, як гострі інфекції верхніх дихальних щляхів, особливо у дітей препубертатного та пубертатного віку (10–14 років). Роботи, присвячені цьому питанню, не розгляда- ють даний стан в повній мірі як комплекс метаболічних зрушень, які перебігають при бронхіальній астмі у дітей, що не дає можливість відслідкувати формування, взаємозв’язки та наслідки цих змін у дитячо- му організмі. Мета дослідження: визначити роль і взаємозв’язки показників метаболічної адаптації під впливом гострих респіраторних інфекцій верхніх дихальних шляхів при бронхіальній астмі у дітей 10–14 років. Матеріали та методи. Обстежено 40 школярів віком 10–14 років, хворих на бронхіальну астму, з них хлопчиків було 21, дівчаток – 19. За важкістю перебігу бронхіальної астми всі діти були з лег- ким персистуючим перебігом захворювання. 20 дітей перебували в стані загострення хвороби, що пов’язано з впливом на них гострих інфекцій верхніх дихальних шляхів (риніти, фарингіти, тонзіліти), інші 20 знаходились у стані клінічної ремісії. Метаболічну адаптацію у дітей вивчали досліджуючи стан окислювального гомеостазу за активністю первинних, проміжних та вторинних продуктів пере- кисного окисленя ліпідів. Систему антиоксидантного захисту досліджували за вмістом супероксид- дисмутази та мієлопероксидази. Контрольну групу склали 20 практично здорових дітей. Результати досліджень оброблені з допомогою пакета статистичних програм «Exel», із вираховуванням середніх величин показників (М), стандартної похибки (м). Достовірність розбіжностей середніх величин (Р) визначали з допомогою критерію Стьюдента. Проведено кореляційний аналіз отриманих показників з їх подальшим аналізом. Результати досліджень. Аналіз отриманих даних системи перекисного окислення ліпідів виявив, що у хворих з легким перебігом БА в стані ремісії спостерігаються помірно високі показники як первин- них, так і вторинних сполук, що перевищує відповідні показники здорових дітей у 1,2–3 рази. У дітей, що перебували під впливом гострих інфекцій верхніх дихальних шляхів та загострення бронхіальної аст- ми, відбувається значна інтенсифікація перекисного окислення ліпідів із різким зростанням в 1,9–3,9 як первинних, так і вторинних сполук (р<0,05). Отримані дані свідчать що у дітей препубертатного та пу- бертатного віку (10–14 років), що хворіють на БА, виявлено достовірні метаболічні зрушення, що зумов- люють персистуюче запалення та його посилення в умовах дії гстрих інфекцій верхніх дихальних шля- хів. Визначення ферментів, що забезпечують антиоксидантний захист дитячого організму від пошкод- ження активними формами кисню при індукції перекисного окислення ліпідів при його розгалуженні та активації, показало залежність від впливу гострих інфекцій верхніх дихальних шляхів. Найбільш зна- чуще зниження показників антиоксидантного захисту – супероксидази в 3,3 разу (р<0,05) спостеріга- лось у дітей із загостренням бронхіальної астми в умовах дії гострих інфекцій верхніх дихальних шляхів. Аналіз корелятивних звязків показників перекисного окислення ліпідів та показників антиоксидантно- го захисту показав наступне: показники кореляції у школярів з бронхіальною астмою в стані ремісії між мієлопероксидазою та гідроперекисами склали r = -0,670, міелопероксидази та супероксиддисмутази r = 0,440. Відповідні дані вказують, що процес є підконтрольний антиоксидантним впливам і може розглядатися як метаболічно адаптаційний. Низькі показники корелятивних взаємозв’язків спостерігались у хворих із загостренням бронхіальної астми під впливом гострих інфекцій верхніх дихальних шляхів. Так, виявлено зниження в 2,4 разу рівня корелятивних взаємозв’язків показників мієлопероксидази і гідроперекисів r = 0,280, і 1,6 разу показників мієлопероксидази і супероксиддисмутази відповідно r = -0,266. Дані свідчать, що у хворих відбувається надмірне утворення гідроксильних сполук і система ан- тиоксидантного захисту не в змозі адекватно контролювати відповідні процеси, які формуються при загостренні бронхіальної астми під впливом гострих інфекцій верхніх дихальних шляхів, що може роз- глядатися як прояв метаболічної дизадаптації. Висновки. Таким чином, дослідження ролі метаболічних зрушень при бронхіальній астмі у школярів 10–14 років виявило їх тісний функціональний взаємозв’язок спрямований на усунення патологічної дії хронічного запалення. У дітей у стані ремісії бронхіальної астми ферменти антиоксидантного захисту мієлопероксидаза та супероксиддимутаза, діючи узгоджено, контролюють перебіг та інтенсифікацію процесів перекисного окислення ліпідів, що свідчить про те, що процеси перебувають у стані метаболічної адаптації. У хворих у стані загострення БА під впливом гострих інфекцій верхніх дихальних шляхів спостерігаються неконтрольована антиоксидантною системою інтенсифікація процесів перекисного окислення ліпідів, що свідчить про метаболічну дизадаптацію у цих дітей. Ключові слова: діти шкільного віку (10–14 років), гострі респіраторні інфекції верхніх дихальних шляхів, метаболічна адаптація, бронхіальна астма