ОКСИДАНТНО-АНТИОКСИДАНТНА СИСТЕМА У ХВОРИХ НА ЕКЗЕМУ - Михалко , Я. О. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. До теперішнього часу екзема залишається широко розповсюдженим дерматозом з нез’ясованою етіологією, мультифакторним патогенезом, який має хронічно-рецидивуючий перебіг, по- ліморфізм клінічних проявів і якому притаманна нерізка рефрактерність до стандартизованих засобів терапії. До пріоритетних чинників розвитку захворювання відносять нервово-психічні перенапруження, розлади шлунково-кишкового тракту, імунної системи, ендокринну патологію. Однак недостатня увага приділена вивченню ролі оксидантно-антиоксидантної системи в патогенезі дерматозу. Мета дослідження. Оцінити деякі чинники оксидантно-антиоксидантної системи у хворих на екзему залежно від клінічного перебігу дерматозу. Матеріали та методи. Під спостереженням знаходилось 64 хворих на екзему (34 чоловіки і 30 жі- нок), у віці від 18 до 47 років. Істинну екзему діагностовано у 19 пацієнтів, а мікробну – у 45. Групу конт- ролю склали 20 здорових осіб, співставлених за статтю і віком. Розповсюджений патологічний процес ідентифікований у 43 пацієнтів, а обмежений – у 21. У 23 хворих тривалість перебігу дерматозу не пере- вищувала 6 міс., а у 41 – більше, ніж півроку. У досліджуваних пацієнтів визначали показники оксидант- ної системи крові – вміст в еритроцитах малонового альдегіду, у сироватці крові – рівень молекул серед- ньої маси та компонентів антиоксидантного захисту – вміст в еритроцитах відновленого глутатіону та рівень у сироватці крові церулоплазміну. Результати досліджень. У обстежених пацієнтів відбувається активація пероксидного окислення лі- підних і білкових структур із розгортанням стану ендогенної інтоксикації, котра проявляється збільшен- ням вмісту малонового альдегіду в еритроцитах і молекул середньої маси у сироватці крові. Цей процес супроводжується пригніченням функціональної здатності антиоксидантної системи у вигляді зменшен- ня рівнів відновленого глутатіону в еритроцитах і церулоплазміну у сироватці крові. Зазначений дисба- ланс оксидантно-антиоксидантної системи має більш виразний характер при інфекційній формі екземи, розповсюдженому перебігу дерматозу та тривалості патологічного процесу понад 6 міс. Висновки. У хворих на екзему спостерігається активація пероксидного окислення ліпідів і білків з формуванням стану екзогенної інтоксикації. У даних пацієнтів розгортається пригнічення функціональ- ної здатності антиоксидантної системи, яке проявляється зменшенням рівнів відновленого глутатіону в еритроцитах і церулоплазміну у сироватці крові. Дисбаланс оксидантно-антиоксидантного гомеоста- зу у хворих на екзему слід враховувати при диференційованому виборі засобів терапевтичної корекції. Ключові слова: екзема, малоновий альдегід, молекули середньої маси, відновлений глутатіон, це- рулоплазмін.