ОСОБЛИВОСТІ ДЕРМАЛЬНОЇ ВАСКУЛЯРИЗАЦІЇ У ХВОРИХ НА ЕКЗЕМУ ЗАЛЕЖНО ВІД КЛІНІЧНОГО ПЕРЕБІГУ ДЕРМАТОЗУ - Чубірко , К. І.; Свирид , С. Г. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Екзема відноситься до категорії найбільш поширених дерматозів, оскільки її пи- тома вага в структурі патології шкіри коливається від 15 до 40 %. Їй притаманні нез’ясованість етіоло- гії, мультифакторність патогенезу, поліморфізм клінічних проявів, хронічно – рецидивуючий перебіг, часто – резистентність до традиційних засобів терапії. Однією з пріоритетних ланок патогенезу екзе- ми залишаються зміни стану мікроциркуляторного русла шкіри. Мета дослідження. Визначити амплітудно-частотні та інтегральні критерії оцінки стану мікроцир- куляторного русла шкіри у хворих на екзему. Матеріали та методи. Під спостереженням перебувало 59 хворих на екзему (38 жінок та 21 чоловік) у віці від 18 до 59 років. Тривалість захворювання коливалася від декількох місяців до 18 років. Істинну екзему діагностовано у 23 пацієнтів, мікробну – у 19 і мікотичну – у 17. Групу контролю утворили 20 здо- рових осіб, співставлені за статтю та віком. У всіх хворих проведено ЛДФ-дослідження вогнищ ураження. Визначались Amax, Fmax, ПМ, δ і KV у діапазонах Е, Н, М. Результати досліджень. Встановлено, що у хворих на екзему відбувається вірогідне зростання AmaxЕ та AmaxМ, котре поєднувалося з пригніченням AmaxН. FmaxЕ і FmaxМ залишались у межах контрольних значень, а FmaxН збільшувалась. Це відображає амплітудно-частотний дисбаланс. Зростання ПМ і δ поєд- нувалось з пригніченням KV, що ілюструє наявність у хворих на екзему гіперемічного типу гемодинаміки та зменшення ефективності мікроциркуляції. Отримані дані свідчать про розвиток у пацієнтів розгалужених і різновекторних розладів стану мікроциркуляторного русла шкіри, що охоплюють кілька гемодинамічних ланок. Це слід враховувати при виборі засобів терапевтичного впливу. Висновки. У хворих на екзему доцільно призначати ЛДФ-дослідження вогнищ ураження з метою оцінки стану мікроциркуляторного русла шкіри. ЛДФ-параметри дермального кровообігу слід врахову- вати при виборі засобів терапевтичної корекції у якості критеріїв ефективності призначеного лікування хворим на екзему. До комплексної терапії хворих на екзему доцільно включати вазоактивні засоби широ- кого спектру дії з метою покращення результатів лікування. Ключові слова: ЛДФ-дослідження, екзема, клінічні форми, мікроциркуляторне русло, кровообіг.