Нейробореліоз у дітей: клінічний випадок та огляд літератури - Nadraga , O. B.; Dybas , I. V.; Hladchenko , O. I.; Pokrovska , T. V. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Нейробореліоз є частим проявом хвороби Лайма. Захворювання зумовлене патоген- ною активністю збудника з родини спірохет – Borrelia burgdorferi. Передача цього мікроорганізму відбу- вається через укус зараженого кліща, а тривале внутрішньоклітинне персистування Borrelia burgdorferi викликає як первинні симптоми – мігруючу еритему, так і ураження центральної нервової системи. Мета дослідження: представити випадок нейробореліозу в 15-річної дівчинки та обговорити мож- ливі механізми розвитку цього ускладнення. Матеріали та методи. Проведено клініко-лабораторне та інструментальне обстеження пацієнтки з хворобою Лайма. У результаті розгляду неврологічного статусу діагностовано параліч лицевих м’язів зліва, без ознак менінгіту. Отримання позитивного тесту з ідентифікації бореліозу, проведення аналізу спинномозкового ліквора, МРТ дослідження головного мозку, діагноз було підтверджено. Результати досліджень. Даний випадок демонструє прогресування нейробореліозу, що супроводжується енцефалітом і паралічем лицевого нерву. Лайм-бореліоз був виявлений на пізніх стадіях захворювання, тому що первинним симптомам, що виникають на ранній, локалізованій стадії, не було приділено достатньо уваги. Висновки. Даним клінічним випадком ми мали на меті продемонструвати розвиток нейробореліозу з енцефалітом і паралічем лицевого нерва у 15-річної дівчинки, рідкісних дитячих захворювань у наших краях. На жаль, Лайм-бореліоз був виявлений на пізніх стадіях захворювання, тому що первинні симпто- ми, які виникають на ранній, локалізованій стадії, – «мігруюча еритема» – були відсутні. Проте діагнос- тика нейробореліозу та адекватне лікування сприяли одужанню пацієнта. Представлено можливі меха- нізми розвитку цього ускладнення. Ключові слова: нейробореліоз, хвороба Лайма, енцефаліт, параліч лицевого нерва, діти, лікування.