АНАЛІЗ КОМОРБІДНИХ СТАНІВ У ХВОРИХ НА ІШЕМІЧНУ ХВОРОБУ СЕРЦЯ ЗІ СТАБІЛЬНОЮ СТЕНОКАРДІЄЮ НАПРУЖЕННЯ - Ігнатко , Я. Я.; Чубірко , К. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Прогресування ішемічної хвороби серця (ІХС) може залежати від наявності супутніх, ще не до кінця вивчених патофізіологічних механізмів, які не коригуються стандартними схемами ліку- вання. Тому актуальним завданням сучасної медицини є рання діагностика супутніх захворювань і ви- вчення загальних патогенетичних механізмів ІХС із подальшою розробкою комплексного, персоналізо- ваного підходу до лікування та профілактики коморбідної патології. Мета дослідження. Провести аналіз коморбідних станів у хворих на ішемічну хворобу серця зі ста- більною стенокардією напруження та встановити роль неалкогольної жирової хвороби печінки в їх структурі. Матеріали та методи. Під спостереженням перебувало 1070 хворих, які лікувалися в КНП «Цен- тральна міська клінічна лікарня» у кардіологічному відділенні з палатами інтенсивної терапії (ІТ) із до- кументально підтвердженим діагнозом ІХС зі стабільною стенокардією напруження. Дослідження про- водились за інформованою згодою пацієнтів, їх методика відповідала Гельсінській декларації 1975 року та її редакції 1983 року та була схвалена місцевою комісією з біоетики УжНУ (Протокол № 2/20 від 04.11.2022) . Результати досліджень. У 276 хворих на ІХС зі стабільною стенокардією напруження ІІ функціональ- ного класу (ФК) виявлено захворювання гепатобіліарної системи. Серед коморбідних уражень гепатобі- ліарної системи у хворих на ІХС зі стабільною стенокардією спостерігалися такі патології: дискінезія жов- чних шляхів, хронічний холецистит, стеатоз печінки, стеатогепатит. При проведенні дисперсійного ана- лізу обстежених груп за віком та ІХС зі стабільною стенокардією ІІ ст. виявлено статистично значущі по- казники у хворих із дифузним ураженням печінки (p<0,001). Висновки. Аналіз коморбідних станів у хворих на ІХС зі стабільною стенокардією напруги показав, що захворювання гепатобіліарної системи зареєстровані у кожного четвертого обстеженого, серед яких ди- фузні захворювання печінки виявлені у 52,5% пацієнтів. Ключові слова: коморбідність, ішемічна хвороба серця зі стабільною стенокардією, НАЖХП.