ОЦІНКА КОРЕЛЯЦІЙНИХ СПІВВІДНОШЕНЬ МІЖ РІВНЕМ СПРИЙМАНОГО СТРЕСУ ТА ПСИХОСОМАТИЧНИМИ СКАРГАМИ У СТУДЕНТІВ МЕДИЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ - Сливка , Я. І.; Савка , Ю. М.; Крічфалушій , О. П.; Густі , Є. О. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Протягом останніх років спостерігається тенденція до зростання рівня стресу та психофізіологічних порушень у студентської молоді, що пов’язують із значним навчальним навантажен- ням, необхідністю поєднувати роботу з навчанням та занепокоєнням про своє майбутнє. У зв’язку з цим, на сьогоднішній день актуальним та доцільним є пошук доступних методів для визначення рівня стре- су, які б слугували як предиктори психосоматичних розладів та виділення груп ризику з більш високим рівнем сприйманого стресу. Мета дослідження. Вивчити взаємозв’язок інтенсивності соматичних скарг із рівнем сприйманого стресу в студентів медичного факультету. Матеріали та методи. У ході дослідження опитано 90 респондентів віком від 18 до 21 року. Вико- ристано опитувальник «Шкала сприйманого стресу» (PSS-10) та Гісенівський опитувальник соматичних скарг (GBB). Здійснено аналіз результатів середніх значень показників шкал соматичних скарг в осіб із високим, середнім та низьким рівнем сприйманого стресу з урахуванням статі. Результати досліджень. У результаті дослідження рівня сприйманого стресу студентів виявлено, що при високому рівні сприйманого стресу достовірно зростає інтенсивність психосоматичних скарг за всі- ма шкалами без суттєвих відмінностей за статтю. Висновки. Встановлено прямий позитивний кореляційний в’язок між наростанням рівня психосома- тичних проявів та рівнем сприйманого стресу незалежно від статі. Ключові слова: стрес, психосоматичні скарги, сприйманий стрес.