ХАРАКТЕРИСТИКА ПАТОЛОГІЧНИХ ПРОЯВІВ У МАТЕРІВ-ПОРОДІЛЬ З ІДЕНТИФІКОВАНОЮ TORCH-ІНФЕКЦІЄЮ З ЇЇ НЕГАТИВНИМИ ВПЛИВАМИ НА ЗДОРОВ’Я НОВОНАРОДЖЕНОГО - Горленко , О. М.; Сірчак , Є. С.; Томей , А. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. TORCH інфекції здатні бути руйнівними для плоду при незначних симптомах у май- бутніх матерів. Інфікування, вид збудника й шляхи передачі є визначальними для презентації клінічних проявів ВУІ. Мета дослідження. Виявити характерні ознаки змін організму у жінок-породіль з ідентифікованою TORCH інфекцією та її патологічні впливи на плід та новонароджених. Матеріали та методи. Проведено дослідження, яке включало обстеження матерів з ідентифікова- ною ТОРЧ інфекцією та новонароджених. Результати досліджень. Дослідження соматичного стану здоров’я матерів (31,22±1,76 років) показа- ло, що характерною ознаку у більшості обстежених жінок була наявність анемії, ГРЗ, захворювання ШКТ. Всі новонароджені, залучені до програми дослідження, народилися за фізіологічного терміну гестації у матерів – від 38 до 41 тижня. У наступній вибірці немовлят, народжених від ТОРЧ-інфікованих матерів, спостерігали дихальні розлади різного ступеню важкості (n=30 - 75%), респіраторний дистрес синдром (n=18 - 45%), гіпоксично-ішемічне ураження ЦНС (n=16 - 40%), вроджена пневмонія (n=5 - 12,5%), некро- тичний ентероколіт (n=3 - 7,5%). За даними нейросонограми було ідентифіковано внутрішньо шлуноч- кові крововиливи головного мозку, 1-4 ступенів (1ст - n=6; 15%; 2ст - n=3; 7,5%; 3ст – n=2; 5%; 4ст – n=1; 2,5%). Невідповідність сьандартам антропометричних показників у дітей з ВУІ та відсутність в них маль- формацій може свідчити про інфікування плоду в більш пізні терміни вагітності, коли вже сформовані основні органи і системи. Висновки. У жінок з серологічно підтвердженим TORCH-інфікуванням, не зважаючи на відсутність специфічної клінічної картини, можна було чітко виділити два синдроми: диспепсичний та астеновеге- тативний. У більшості немовлят з ВУІ спостерігалась неспецифічність клінічної симптоматики, реєстру- вались прояви порушення адаптивних механізмів, що сприяли розвитку певних патологічних станів: ди- хальних розладів різного ступеню важкості, гіпоксично-ішемічному ураженні ЦНС, некротичному енте- роколіту, крововиливів у головний мозок. Такі патологічні стани будуть мати негативний вплив на по- стнатальний розвиток дитини. Ключові слова: TORCH-інфекція матері, новонароджені, внутрішньоутробна інфекція, клінічні, біо- хімічні, імунологічні, антропометричні дослідження.