РОЛЬ РЕСПІРАТОРНОГО МІКРОБІОМУ ПРИ ЗАПАЛЬНІЙ ПАТОЛОГІЇ ВЕРХНІХ ДИХАЛЬНИХ ШЛЯХІВ - Горленко , О. М.; Пікіна , І. Ю. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. Патогенетичні особливості гострих респіраторних інфекцій (ГРІ) пов’язані з клініч- ною презентацією обумовленою респіраторним мікробіомом верхніх дихальних шляхів. ГРІ, переважно верхніх дихальних шляхів, особливо часто зустрічається у дітей дошкільного віку [1]. Мета дослідження. Вивчити та проаналізувати мікробіом назофаренгіальної зони при ГРІ та його роль при патології верхніх дихальних шляхів. Матеріали та методи. Було проведено обстеження 112 хворих дітей (10-14р.р.) на гострі захворю- вання верхніх дихальних шляхів (ГРІ), які знаходилися на лікуванні в КНП «Ужгородська міська дитяча клінічна лікарня». Група контролю складала 25 здорових дітей ідентичних за віком та параметрами об- стеження. Мікробіологічне дослідження включало виділення збудників патологічного процесу, іденти- фікацію за морфологічними, культуральними і біохімічними властивостями на основі проведення аналі- зів змивів з носоглотки. Результати досліджень. Виділено 114 штамів умовно-патогенних мікроорганізмів, із них 33 шта- мів (29,0%) грампозитивних бактерій (Streptococcus pyogenеs, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis) та 81 штамів (71,0%) грамнегативних бактерій (Klebsiela pneumoninae, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli). Біоматеріал включав вявлення групи ферментів, таких як цукраза (n-69), мальтаза (n-87), лактопероксидази (n-89). Отриманий рівень глюкози у аналізі дітей (n-84) свідчить про функціональ- ність системи деструктуризації та утворення моносахаридів. Наявність спиртів – сорбітолу (шестиа- томний спирт, n-102), маніту (шестиатомний спирт, n-84), ксиліту (п’ятитомний спирт, n-86) свідчить про можливості дезінтоксикації дитячим організмом. Також були виявлені фактори інтоксикаційного плану: ацетон (n-105), який свідчить про надмірну реплікацію бактерій у ротовій порожнині Іденти- фікація індолу у 72 випадках вказує впливи у регуляції різних аспектів фізіології бактерій рівень віру- лентності. Висновки. Найчастіші виявлення мікроорганізмів Escherichia coli (37,0%). Біоматеріал включав групи ферментів таких як - цукраза (n-69), мальтаза (n-87), лактопероксидази (n-89). Найвищий рівень у наших дослідженнях визначався лактопероксидази. Ідентифіковано негативні кореляційні взаємозв’язки Staphylococcus aureus із рівнями ферменту lactoperoxidase (r =-0,20, р=0,04) та Acetone (r =-0,21,р=0,03). Ключові слова: гострі респіраторні інфекції, назофарінгеальна зона, мікробіологічне та біохімічне дослідження біоматеріалу, респіраторний мікробіом, мікроорганізми, діти.