МЕХАНІЗМИ ВНУТРІШНЬОУТРОБНОГО ІНФІКУВАННЯ ТА ЇХ ВПЛИВ НА СТАН ПЛОДА ТА НОВОНАРОДЖЕНОГО: АНАЛІЗ TORCH ПАТЕРНУ - Горленко , О. М.; Сірчак , Є. С.; Томей , А. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. Результати наукових досліджень, проведених у сфері акушерської-гінекології та не- онатології, підтвержують, що умовно-патогенні мікроорганізми, окрім того, що спричиняють гострі та хронічні запальні процеси в органах малого тазу вагітних жінок, можуть призводити до формування сер- йозних вроджених вад у плода та новонародженого, та сприяти формуванню патології, що безпосеред- ньо не пов’язана з розвитком запального процесу. Мета дослідження. Встановити зв’язок між TORCH-інфікуванням матерів та ризиком розвитку нео- натальної патології у новонароджених на основі аналізу актуальної наукової літератури. Матеріали та методи. Для дослідження наукової літератури були відібрані статті та публікації з від- повідним ключовим словом у базах даних PubMed, Google Scholar та інших академічних ресурсах. Крите- рії включення в літературний огляд включали наявність повних текстів, статус публікації у рецензова- них наукових журналах та актуальність статей до теми огляду. Результати досліджень. Інфекції, набуті внутрішньоутробно або під час процесу народження, є зна- чною причиною внутрішньоутробної та неонатальної смертності та важливим чинником ранньої та піз- ньої дитячої захворюваності. Взаємодія господар-патоген при вроджених інфекціях – це тонко дисрегу- льований процес, який включає тріаду мати-плід-патоген. На прогресування захворювання і тяжкість ін- фекції впливає багато факторів, наприклад, імунний статус матері. TORH інфікування у матері з наступним розвитком патології у новонародженого потребує постійно- го аналізу науково-практичних досліджень та розробок оптимальних методів лікування матері. Незва- жаючи на численні спроби вирішити цю проблему, наприклад, шляхом використання розширеного спек- тру антибактеріальної і імунозамісної терапії, за останні десятиліття досягнуто мінімальних успіхів. Осо- бливо виражено це проявляється у недоношених немовлят, коли ВУІ або зараження при пологах, трива- ле перебування в лікарні та потреба в інвазивних процедурах підвищує ризик розвитку неонатального сепсису. Висновки. При ТОРЧ інфікуванні матері плід розвивається в складних умовах взаємовідносин з ор- ганізмом матері і це є чинником ризику розвитку тяжкого патологічного стану плода і новонароджено- го. Серед етіопатогенетичних чинників внутрішньоутробного інфікування треба враховувати порушен- ня балансу між імунною системою матері та плода, і як результат – розвиток ВУІ. Незважаючи на числен- ні спроби вирішити проблему терапії запальних захворювань новонароджених, зокрема сепсису, шляхом використання розширеного спектру антибактеріальної і імунозамісної терапії, потребують додаткових оптимізацій та корекції. Особливо виражено це проявляється у недоношених немовлят, коли ВУІ або за- раження при пологах, тривале перебування в лікарні та потреба в інвазивних процедурах підвищує ри- зик розвитку неонатального сепсису. Ключові слова: TORCH-інфекція, вагітні, новонароджені, передчасно народжені, ВУІ, сепсис, ліку- вання.