nSOFA – ПРЕДИКТОР ВИРАЗНОСТІ МУЛЬТИОРГАННОЇ ДИСФУНКЦІЇ ПРИ НЕОНАТАЛЬНОМУ СЕПСИСІ - Колоскова , О. К.; Крецу , Н. М.; Буринюк-Глов’як , Х. П.; Тіщенко , О. С. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме: Вступ. Наявність загрозливої для життя мультиорганної дисфункції – предиктор несприят- ливого наслідку в неонатальній практиці. Тому вкрай актуальною залишається проблема оцінки ступе- ня ризику та прогнозування летальності при критичних станах із використанням прогностичних інте- гральних оцінюючих шкал. Мета дослідження: проаналізувати оцінку мультиорганної дисфункції у новонароджених за допомо- гою констеляційної бальної шкали nSOFA протягом 72 годин після поступлення як предиктора неспри- ятливого наслідку при неонатальному сепсисі. Матеріали та методи. Для реалізації поставленої мети під нашим спостереженням на базі відділення інтенсивної терапії новонароджених ОКНП «Чернівецька обласна дитяча клінічна лікар- ня» м. Чернівці знаходилися 87 новонароджених із діагнозом «Неонатальний сепсис». Залежно від часу маніфестації септичного процесу всі новонароджені були розподілені на дві клінічні групи: до I групи увійшло 25 (28,7 %) новонароджених, яким було виставлено діагноз «Ранній неонатальний сепсис», II групу склали 62 (71,3 %) дітей, яким верифіковано діагноз «Пізній неонатальний сепсис». Оцінка ступеня виразності мультиорганної дисфункції проводилась одразу на момент поступлення та через 72 години перебування за інтегральною бальною шкалою nSOFA. Результати досліджень. Прояви мультиорганної дисфункції при поступленні спостерігалися у І гру- пи – у 56% новонароджених, а в II групі – у 53,2% (p>0,05). Тяжчий перебіг септичного процесу у представників II групи підтверджувався поступовим зростан- ням загального балу мультиорганної дисфункції, згідно зі шкалою nSOFA в діапазоні 3 бали і вище, із 39,4% при поступленні до 57,6% на третю добу стаціонарного лікування (у новонароджених І групи – 57,1% та 28,6% відповідно) із відповідними показниками клініко-епідеміологічного ризику. Висновки. Оцінка за шкалою nSOFA в діапазоні 3 бали і вище в динаміці під час стаціонарного ліку- вання ймовірно підвищує ризик розвитку тяжчого перебігу септичного процесу внаслідок наростання проявів мультиорганної дисфункції із наступним зростанням шансів даної події: ВШ – 3,39, ВР – 1,79, АР = 29,6%. Ключові слова: новонароджені, неонатальний сепсис, мультиорганна дисфункція.