МАСКИ ВРОДЖЕНОЇ ПАТОЛОГІЇ ТРАВНОЇ СИСТЕМИ: КЛІНІЧНІ ПРИКЛАДИ ПРОЯВІВ СИНДРОМУ ЛЕДДА - Пасічнюк , І. П.; Няньковський , С. Л.; Бабік , І. В.; Слівінська-Курчак , Х. Б. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. Мальротація є найбільш поширеною вродженою аномалією тонкого кишківника. Одним із її варіантів є синдром Ледда (СЛ), який при несвоєчасному наданні допомоги може призвести до масивного некрозу тонкої кишки з необхідністю її подальшої резекції. Латентний СЛ складний для ді- агностики і часто є причиною помилкових діагнозів, що веде до незадовільних результатів лікування у пацієнтів різних вікових груп. Мета дослідження. На прикладах клінічних випадків акцентувати увагу лікарів різних спеціальнос- тей до нетипових загально-клінічних проявів СЛ для запобігання діагностичних помилок і ранньої діа- гностики цієї патології. Матеріали та методи. Проведено літературний огляд статей, що описують клінічні випадки СЛ. Здійснено ретроспективний аналіз історій хвороб пацієнтів, які знаходилися на лікуванні в Львівській обласній клінічній лікарні Охматдит та міській дитячій клінічній лікарні. Результати досліджень. Описано і наведено особливості клінічного перебігу СЛ як у дитячому віці, підлітковому, так і в дорослих на основі клінічних випадків. Висвітлено основну діагностичну цінність анамнезу, клінічної картини, інструментальних методів дослідження. Показано, що для латентного пере- бігу СЛ характерними є різноманітні соматичні прояви. Частіше це стани рецидивного блювання, абдо- мінального болю, синдрому мальабсорбції. Ускладнюють вчасну діагностику СЛ можливі тривалі періо- ди «повного благополуччя». Висновки. Наведені клінічні приклади вродженої патології системи травлення у дітей СЛ вказують, що дана патологія цілком ймовірно може траплятися у клінічній практиці педіатрів і сімейних лікарів. Опис різноманітної клінічної симптоматики, що характерний для СЛ, потребує осмислення і відповід- них знань. Вбачається необхідність рекомендувати лікарям при проявах розладів травної системи у ді- тей раннього і старшого віку, особливо – дорослих пацієнтів надання кваліфікованої медичної допомоги. Ключові слова: синдром Ледда, мальротація кишківника, клінічні випадки, діти, дорослі.