ЕНТЕРОВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ (ВІРУС КОКСАКІ) (КЛІНІЧНИЙ ВИПАДОК) - Поляк-Товт , В. М.; Марошан , М. Т.; Поляк , М. А.; Галеєва , Є. В.; Когутич , А. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. Ентеровірусна інфекція – група гострих захворювань інфекційної природи, які ви- кликаються ентеровірусами, що характеризуються розмаїттям клінічних проявів – від легких гарячко- вих станів і простого носійства до менінгоенцефалітів, міокардитів та інших тяжких станів. Полімор- фізм клінічних ознак, обумовлений поліорганністю уражень – центральної нервової, серцево-судинної і м’язової систем, ШКТ, легень, печінки, нирок. Мета дослідження. Описати клінічний випадок ентеровірусної інфеції. Матеріали та методи. Огляд літератури та аналіз клініко-епідеміологічних і лабораторно- інструментальних методів дослідження дорослого пацієнта, 45 років. Результати досліджень. Наведено клінічний випадок вірусу Коксакі у жінки 45 років. Висновки. Рекомендується проведення комплексного серологічного обстеження пацієнта у випадку появи характерної симптоматики або сукупності клінічних проявів для можливості своєчасної постанов- ки діагнозу та призначення лікування. Ключові слова: ентеровірусна інфекція, вірус Коксакі.