Психо-емоційний стан хворих на цукровий діабет 2 типу – на основі досвіду репрезентативно- го опитування в Угорщині - Reho , O. Yu.; Székely , A. Jr.; Rohach , I. M.; Székely , A.; Purebl , Gy.; Susánszky , É. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. Цукровий діабет 2 типу (ЦД2) є одним з найпоширеніших хронічних захворювань в Світі. Його метаболічна етіологія та полікомпонентність його проявів, провокує появу різноманітних ускладнень, одними з яких є ризик прояву психоемоційних та когнітивних змін. Першочергово профі- лактикою та раннім виявленням як і самого захворювання так і його ускладнень, відповідно до сучасних реформ та розширення функцій первинної ланки, має займатись сімейний лікар. Однак це викликає ряд проблем, які потребують науково обґрунтованого вирішення: недостатність кадрового забезпечення сі- мейними лікарями, не зрозумілість ієрархії та розподілу лікувально-профілактичних функцій між пер- винною та вторинною ланкою, нечіткість розподілу фінансового та технічного забезпечення, не достат- ня кількість чутливих та спеціалізованих скринінгових методів ранньої діагностики та чітких алгорит- мів подальшого менеджменту та маршрутизації пацієнтів з ускладненим цукровим діабетом 2 типу. Саме тому вважаємо доцільним постійно аналізувати сучасний стан актуальних проблем та шляхів їх подолан- ня на прикладі різних країн, а саме в цій статті на прикладі Угорщини. Мета дослідження. Ознайомити з роботою лікарів первинної ланки по якісному наданню медич- ної допомоги хворим на цукровий діабет 2 типу в Угорщині; а також, оцінити взаємозв’язок між цукро- вим діабетом 2 типу та його психоемоційними аспектами, факторами, що мають потенційний вплив на якість життя пацієнтів, шляхом опрацювання результатів загальнонаціонального дослідження Hungarostudy-2021. Матеріали та методи. Було проведено огляд літератури, статистично опрацьовано базу даних до- слідження Hungarian Study 2021 (HS2021), проведеного серед дорослого населення Угорщини, що вклю- чала вибірку із 7000 респондентів віком від 18 до 97 років, серед яких була підгрупа хворих на цукровий діабет 2 типу чисельністю 333 особи. Для аналізу даних ми використовували статистичне програмне за- безпечення IBM SPSS Statistics 26. Результати досліджень. Після аналізу даних з бази національного широкомасштабного опитуван- ня населення Угорщини Hungarian study - 2021 виявили взаємозв’язки впливу різних медико-соціальних факторів з проявами діабету 2 типу, а саме, що: пацієнти з діагнозом діабету ІІ типу мали значно вищий індекс маси тіла (ІМТ) і займалися меншою фізичною активністю порівняно з особами без діабету. Вони також мали вищий рівень депресивних симптомів, нижчий рівень суб’єктивного благополуччя та більше функціональних соматичних симптомів. Мали нижчу здатність до подолання труднощів, нижчу задово- леність життям і нижчий рівень емоційного харчування. Вони також мали нижчий рівень освіти і, як пра- вило, були старшого віку. Висновки. Вагомим виявився зв’язок цукрового діабету 2 типу та психоемоційних ускладнень, що знижують задоволеність та якість життя пацієнтів, ускладнюючи весь процес лікування. Згідно з досві- дом європейських країн, першочерговою ланкою де є можливість ефективно вплинути на цю проблему є – первинна ланка. А сімейний лікар, з моменту розширення його функцій, став ключовою особою в сфе- рі покращення надання медичної допомоги хворим на цукровий діабет 2 типу та його психоемоційних ускладнень відповідно до пріоритетних напрямків профілактики та ранньої діагностики, інтеграції но- вітніх технологій, індивідуалізованої та пацієнтоорієнтованої допомоги та комплексного підходу до ви- рішення медико-соціальних питань, вивільнивши більше можливостей для якісної та новітньої роботи ендокринологів. Ключові слова: цукровий діабет 2 типу, дослідження Hungarostudy2021, система охорони здоров’я Угорщини, психоемоційні ускладнення діабету, якість життя хворих на діабет, первинна медична допо- мога, соціально-медичні наслідки діабету